Ко не ради, заради!

Свјетлана Шурлан

Да цјелокупна јавна управа БиХ не ради како треба, зна се већ одавно, само је још једном, годину за годином, то потврђено анализом коју је урадио ЦЦИ.

Анализа, ни мање ни више, показује како је БиХ смијешна држава у којој све може, па и да се ништа не ради, а прима енормно висока плата.

Тако је, по ко зна који пут, постало очигледно да већина оних које је народ бирао уопште не ради у интересу тог истог народа, већ да од њега новац узима шаком и капом, не дајући му за узврат ништа.

Све се врти у круг, па су се тако посланици досјетили да свој нерад правдају нерадом министара који, како кажу, не израђују законе па Парламент нема о чему да расправља.

Мада поједине институције, попут Министарства иностраних послова БиХ које води Златко Лагумџија, још увијек ни немају план активности.

Очигледно је да Лагумџија, који је по преузимању дужности МИП упоредио са канализацијом, није имао времена да га почисти, јер се уплитао тамо гдје му није мјесто, па сада они који би требало да нас представљају у свијету тумарају по тој истој канализацији, изгубљени у времену и простору.

Испоставило се да они који су се највише џампали за поједине позиције никада нису ни имали намјеру да раде свој посао. Намјере су им, ево врло брзо се показало, биле да што мање раде, а што више зараде.

Већина њих и даље није савладала ни основну радну обавезу - да се појављују на послу, већ правдајући се ко зна како, користе сваку прилику да ескивирају учешће у било којем послу.

И тако пролази вријеме, сваке године се направе анализе у којима се виде резултати нерада запослених у институцијама БиХ, али се ништа не промијени.

А и како ће, јер они који би требало то да мијењају, сами себи би морали укинути многа права, а то, наравне, не желе.

Не желе да се одрекну плате од 3.000 до 7.000 марака, топлих оброка, регреса, службених путовања и других повластица којима из буџета извлаче милионе.

Не желе да се солидаришу са народом, не желе да живе у стварности и да виде како просјечан човјек живи и да оно што они раде не вриједи ни паре!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана