Ко нам чува дјецу?

Милијана Латиновић

Вршњачко насиље је све чешћа појава у нашем друштву која, нажалост, не заобилази ни предшколске установе.

Вијест да је тринаестомјесечна дјевојчица у сриједу изуједана у бањалучком вртићу "Тијана" потресла је јавност широм Републике Српске.

Иако су несташлуци саставни дио одрастања сваког дјетета, поставља се питање до које границе се неко понашање толерише као несташлук.

И ко то васпитава и чува малишане док се њихови родитељи боре да зараде кору хљеба? Зар је могуће да једна васпитачица са искуством дужим од три деценије не може бринути о осам малишана узраста од једне до три године?

Како то да није одмах видјела шта се дешава, с обзиром на то да је њена обавеза да види и чује шта дјеца раде док су у вртићу? Дјевојчица са више од 30 модрица и откинутим дијелом ува сигурно није ћутала.

Све ово баца сјену и на остале вртиће и тете које с пуно љубави и одговорности брину о најмлађима. Губимо повјерење у цијели систем јер како послије свега да некоме повјеримо оно највредније, своје дијете.

Умјесто да из вртића понесу најљепше успомене на безбрижно дјетињство испуњено игром и осмијесима, неријетко малишани памте маснице и злостављање.

Вјероватно нису срећна ни дјеца која малтретирају своје вршњаке, као ни њихови родитељи, али је сигурно да се са њима мора радити много више и утицати на њихово понашање. Дијете је онакво како га васпитамо.

Да ли су у случају који потреса Бањалуку заказали родитељи, предшколска установа или цјелокупан систем, показаће истрага. Али, није довољно само пронаћи одговорне, казнити их и наставити даље.

Овакве ситуације нам се не би смјеле никада дешавати. Насиље међу дјецом треба спријечити кроз едукацију како малишана и њихових родитеља, тако и свих оних који су на било који начин у контакту с дјецом.

Сваки родитељ чије дијете иде у вртић мора да плати одређени износ мјесечно, а  који у вријеме кризе и беспарице није нимало безначајан. Зар за новац који издвоје од својих ионако малих плата не могу бар мирно отићи на посао знајући да су дјеца у сигурним рукама?!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана