Ко лети небом?

Горан Маунага

Небом изнад БиХ крстари 78 цивилних приватних ваздухоплова за које неки од власника тврде да уопште нису скупи и да су просјечне цијене тих летјелица чак испод цијена већине нових аутомобила који свакодневно пролазе поред нас и које више и не примјећујемо. Aли, без обзира на све, авионе, летјелице и једрилице примјећујемо и те како.

Око једне трећине од тог броја регистровано је у Републици Српској, од тога само у Приједору 16, док на званичном изводу Дирекције за цивилно ваздухопловство стоји да је 14 ваздухоплова регистровано на укупно 13 појединаца. Колико је летјелица регистрованих на разне аероклубове и удружења, а које су у власништву оних који се данас означавају као ВИП, није познато.

Неки од власника тих авиончића, чак, тврде и да тај хоби уопште није скуп, мада је општепознато да је ријеч о једном од најскупљих “забава” које заиста не може свако себи да приушти. Један час летења није испод 300 марака.

Не треба сумњати да међу онима који су оснивачи аероклубова и који већ деценијама раде у њима има доста правих заљубљеника у небеске висине, ваздухоплове, аеродроме и спортско летење, али чињеница је да је у посљедње вријеме све више и ратних, послијератних, новокомпонованих бизнисмена који су се напрасно заљубили баш у “спорт” који је мало коме доступан.

Ови први су нека друга прича. Иако су мајстори летења, већина њих није никада имала свој авион, нити ће га икада купити. Говоримо о другима, о онима које је нагло богаћење натјерало “да се заљубе” у авионе и пробају оно што је доступно само ријеткима.

Има ту чак и добростојећих снобова у позним годинама који су напрасно открили своју склоност ка летењу, не презајући да се вину у висине и по цијену тога да их у небеском плаветнилу стрефи адреналински шок.

Важно је да су буде у тренду, а за то није довољно само имати брдо пара. У посљедње вријеме и бизнисмени овдашњи по богатству све су ближи оним свјетским, мада је начин стицања новца једних и других неупоредив, па су одлучили да на њиховом нивоу више нису оне “цесне” од тричавих 200.000 долара.

Према неким информацијама, у посједу породице Сарајлић из Сребреника је хеликоптер стар седам година, али који вриједи скоро 1.300.000 долара, а таквог једног, али новог, директно из Француске поручио је бизнисмен Станић из Крешева.

Сад је и на том пољу ред на Републику Српску. Сасвим је сигурно да наше пресујетне поратне парајлије неће дозволити да их, било гдје, па ни на небу, шију богатуни из најближег сусједства, из тамо неког Сребреника или Крешева. Aко их већ нису сустигли и престигли, само нам то још нико није јавио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана