Ко како ради

Свјетлана Тадић
Ко како ради

Резултати избора су објављени, мандати на свим важнијим позицијама у овој држави се полако приводе крају, сабирају се резултати, анализирају остварени и неостварени задаци, а онда 'ајмо Јово на ново, све с надом у свјетлију будућност.

Ко је како, а ко није никако радио причаће се не само данас, сутра и прекосутра, већ вјероватно дуги низ година кроз различите извјештаје, анализе, публикације, историјске читанке, монографије. О томе како је БиХ функционисала у периоду од 2006. до 2010. године причаће и они који ће жељети да оправдају своје грешке, али и они који ће за то окривљивати друге.

Народ ће слушати, па ће рећи "видиш ли неправде што је била", а одговорни за ту неправду ће рећи "ми смо били добри, какви су други". И тако из мандата у мандат, користиће се добијене позиције у ко зна какве сврхе, сви ће за то имати оправдање.

У том бескрајном окретању круга свакодневице, они којима је стало до судбине свог народа, узму па дубље анализирају кораке оних који су одлучивали о битним стварима за ову земљу.

Такве анализе показале су потпуну неоправданост постојања појединих институција и потпуну самовољност појединих званичника и министара.

Та самовољност учинила је много штете БиХ, а ту штету хтјела или не осјећала је у великом дијелу и Република Српска, ни крива ни дужна.

Гледајући уназад четири године, може се с правом закључити да Министарство иностраних послова БиХ није радило на промоцији ове државе у свијету, већ на унапређењу личног "статуса" самог министра који је руководио њиме. Ни министар безбједности БиХ није много учинио, није успио да организује чак ни најосновнију функцију министарства, а то је да координише између полиција и безбједносних агенција ентитета. Трећи који ће остати упамћен као онај који је свој "рад" највише крио од јавности је министар одбране БиХ. Остаће и сакривено, гдје је ово министарство потрошило више од милијарду марака за само четири године.

Резултат рада ова три министарства у претходне четири године може се свести у једну реченицу. Она гласи: Становници ове земље док испраћају војнике у Aвганистан чекају либерализацију визног режима за коју страхују да је ове године ипак неће бити због угрожене безбједности у ФБиХ која се не свиђа ЕУ. И тако, 'ајмо Јово на ново.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана