Ко је убио Адмиру и Бошка?!

Веселин Гатало

Босна, за разлику од Херцеговине, воли неодређеност. Нема журбе, одлучиће се касније, нека се помене сад, послије ћемо видјети.

Умјесто да се каже "Претучен тај и тај", чаршија воли рећи "Претукло га". Живка Будимира, да му је сједиште несретне странке у Травнику или Бихаћу, чаршијски би се рекло "Уапсило га", "Затворило га". У контексту његовог скока с "платформе", могло би се рећи и "Гурнуло га".

Углавном, она тешка времена шутње, још из турског времена, остала су. Шутња је злато, мислим да тај појам другдје и не постоји. Или "Боље свашта јест' него свашта причат'". Резултат је прво шутња, онда лажи. Послије шутње о двоје младих, Бошку и Адмири убијеним на Врбања мосту у Сарајеву, искрснула је најновија верзија.

Права верзија је да су Бошка и Адмиру припадници Армије РБиХ пустили преко Врбања моста, да оду на српску територију па онда, ако им Бог помогне, негдје даље гдје могу живјети као двоје који се воле.

Очевици, више њих, рекли су ми да су припадници Армије РБиХ прво убили њу, Адмиру. Онда су причекали да јој он, Бошко, покуша помоћи. Меци Армије РБиХ су му прво решетали удове, онда пуцали по њему, рањавали га док није искрварио. Углавном, мултикултура је казнила љубав и покушај издаје на мултикултури и суживоту сарајевског типа примјерен начин. Војска РС их је касније мртве извукла и покопала скупа. Касније је Адмирин отац ексхумирао Адмиру и покопао је гдје је мислио да треба. Углавном, најновија верзија је, што се тиче Федералне телевизије, да их је убио "агресор". Ако ФТВ није промијенила националну и политичку опцију и почела Армију РБиХ звати агресорима, испада да су Адмиру и Бошка убили војници Војске РС.

Потицање неодређености је дугог вијека у БиХ. Старо је више од 20 година, откако је БиХ држава. Од референдума наовамо, провлаче се теорије које је OHR провјерио недокументиране, без печата. Као у оној снимци на "YouTube", кад раднички трибун чита с папира, а "обични мали човјек" се надвирује и пита "А гдје је ту печат!?". Није било никога да OHR-у каже да се радило о три народа која су ратовала, а не о грађанима које је неко подијелио, завадио и силом им угурао оружје у руке. Дакле "завадило", "подијелило их", "наоружало их", па се они, нашавши се с оружјем у рукама, морали потући јер им није било друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана