Ко је све за воланом?

Маријана Миљић Бјеловук
Ко је све за воланом?

На путевима Српске је све више пијаних, али и оних возача који конзумирају разне опојне дроге. Потврђују то и из полиције, чије бројке су и више него катастрофалне, јер њихова евиденција показује да је лани одузето чак 19.300 возачких дозвола од оних које су ухватили пијане и дрогиране, односно 53 дневно.

У преводу, таквих возача за воланом у Српској је сигурно пуно већи број јер, наравно, нису сви уведени у систем и евидентирани, јер је и више него сигурно да су многи од њих измакли полицијској патроли. Тај бијег од полиције олакшавају им и разне вибер групе у којима се информишу гдје патрола вреба па користе оне друге путеве, гдје није пријављено позиционирање полицијских аутомобила.

Епилог таквог понашања несавјесних возача је што ни дан не може проћи, а да не прочитамо и не чујемо да се на путевима у Српској десила саобраћајна несрећа у којој је, нажалост, једно или више лица страдало.

Ти пијани возачи сједањем за волан не само да ризикују свој живот већ и оних одговорних возача којима не пада на памет да посегну ни за пола чашице алкохола.

Такво бахаћење појединаца доводи и до тога да из мјесеца у мјесец можемо прочитати да се код нас обарају рекорди о питању установљених промила алкохола у крви возача, па је права мистерија како они у таквом стању уопште успију да сједну и управљају аутомобилом и неколико стотина метара. Одговор на то питање не могу дати ни сами рекордери, јер и они, што би наш народ рекао, “мртви пијани” не знају како направе пар корака, а камоли управљају аутомобилом.

Очигледно код појединих ни “удари” по новчанику не помажу, јер и након што им полиција врати возачку дозволу, поново настављају по старом. Све то можда показује онима који су задужени за доношење и усвајање прописа да је те исте возаче потребно много више санкционисати, па све и до оне границе, док једном за свагда не престану са таквим понашањем.

Јер из године у годину путеви у Српској само биљеже мрачну статистику. Нема пада ни када је ријеч о броју саобраћајних несрећа и страдалим, одузимању возачких дозвола, пребрзој вожњи... Како они додају гас у аутомобилима, и надлежни, нема сумње, треба да посегну за истом брзином када је ријеч о мијењању саобраћајних прописа.

Јер једино на тај начин можда почну да падају бројке о евидентираним пијаним и дрогираним возачима, саобраћајним несрећама и страдалим на путевима Српске, те онима који свакодневно прекорачују ограничење брзине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана