Ко је однио милијарде

Жељка Добрић
Ко је однио милијарде

У Босну и Херцеговину за посљедњих 14 година ушло је најмање седам милијарди марака страних донација.

Утврдила је то Истражна комисија, која се бавила управо утврђивањем трошења донација, уз напомену да је то далеко испод стварне цифре.

Већ годинама се само нагађа колико је пара ушло у БиХ и ко их је, гдје и како потрошио. Комисија за комисијом испитује ко је и како трошио донације и чини се да се клупко тек сад лагано одмотава, јер је први пут неко изнио неки конкретан податак.

Ипак, и то је далеко од стварног стања. Јер са 4.000 адреса, са колико је Парламентарна комисија за истраживање трошења донација затражила одговоре, повратне информације стигле су са свега 1.363 адресе. Толико о транспарентности.

Занимљива је чињеница да је од тих седам милијарди КМ у ФБиХ стигло чак 6,3. Пракса је изгледа била да се у Сарајеву оснује невладина организација, да се од донаторских средстава плаћају "пројекти", па кад се посао обави, угаси се организација и "појео вук магарца". Комисија је утврдила да је било 275 таквих невладиних организација, али и да је у сумњивом трошењу страног новца учешћа имао и "Мерхамет".

Када се открију канали којима су прошле донације, откриће се и шта је тим новцем куповано, која политика, која идеологија, шта је био виши циљ страних донатора, који је коштао чак седам милијарди марака. И ко је у цијелој причи непоштен.

A ако цијелу причу спустимо на ниво радника, било у ФБиХ или на крају у РС, видјећемо да они нису добили ниједну нову фабрику, нису добили ново радно мјесто, боље животне услове или окружење. То само значи да је новац који је у БиХ стигао због њих и за њих, искоришћен за пуњење нечијих џепова.

Чланови Истражне комисије тврде да су дали довољно материјала Тужилаштву БиХ, које може да покрене истрагу и да налог Aгенцији за истраге и заштиту да дође до података који су остали скривени у вези са трошењем донаторских пара.

Свака им част за оптимизам, јер пред Тужилаштвом БиХ је већ било извјештаја о донацијама, али пред јавношћу још нема резултата. A када ће бити - не зна се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана