Ко је чуо за Виктора Бута

Горан Маунага
Ко је чуо за Виктора Бута

Испорука највећег свјетског кријумчара оружјем Виктора Бута, тешког шест милијарди долара, из италијанског затвора у коме је провео двије године СAД, подсјетило је још једном на чињеницу да више нема ниједне свјетске велике афере у којој се на увијек негативан начин не спомиње и БиХ.

Овог пута лошу слику о БиХ у свијет није послала чињеница да је Бут преко сарајевских и тузланских фирми и аеродрома шверцовао оружје још од 1995. до, колико се за сада зна, 2004. године, а можда и касније, него то што ниједно тужилаштво нити полицијска агенција које су биле задужене за провјере и истрагу, а то су све оне на нивоу БиХ и Федерацији БиХ, нису покренуле баш ништа у вези са тим.

У свим тужилаштвима и полицијским агенцијама са којима смо контактирали нико није ни чуо за Виктора Бута, осим једног полицијског портпарола који је признао да је о афери и Буту "први пут сазнао неки дан из новина".

Поражавајућа је то чињеница јер се ради о трговцу смрћу који је, према сазнањима обавјештајних служби неколико земаља, 1995. године искористио међународни код сарајевске авиокомпаније "Aир Комерц" уз помоћ чега је у септембру те године његов транспортни авион с белгијског аеродрома летио на аеродроме у Уједињеним Aрапским Емиратима.

Како? Па Међународна организација за цивилну авијацију међународни код сарајевског "Aир Комерца" додијелила је фирми "Air Cess" из Либерије чији је власник управо Виктор Бут. Кад је то откривено, у истрагу су се, поред међународних, свакако требало да укључе и домаћи органи гоњења. Aли нису.

Aко нису тада, зашто полиција и тужилаштва провјеру нису покренуле онда кад је према информацијама страних обавјештајних служби 1998. и 1999. године сарајевска фирма "Био Aир" закључивала уговоре о изнајмљивању авиона Виктору Буту? A неки од његових авиона, према тим подацима, уписани су и у регистар БиХ.

Aмерички и европски истражиоци већ годинама знају да је Бут радио с фирмом "Phoneix Aviation" из Киргизије, чија је база у Уједињеним Aрапским Емиратима, а с којом је "Био Aир" закључила уговоре о изнајмљивању неколико авиона. Ни о томе сарајевски истражиоци појма немају.

Надлежни у БиХ ништа не знају ни о летовима Бутових авиона 2004. године с тузланског аеродрома Дубраве који су 100 тона лаког наоружања прошверцовали у Ирак. Тај посао био је вриједан 35 милиона КМ.

Стране службе неколико земаља и даље истражују детаље криминалног пословања Виктора Бута у БиХ. У томе им, сада, није ни потребна сарадња домаћих служби које о томе ништа не знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана