Ко хоће нек изволи

Милијана Латиновић

Вирус корона ће за мјесец дана и у Републици Српској прославити први рођендан. Ватра у коју смо бачени, борба на непознатом терену, против непознатог, али опасног, непријатеља траје дуго, предуго.

У тој години борбе многи су на својој кожи осјетили све невоље које “ковид 19” носи са собом. Више од 2.000 заражених ову битку није добило.

Борећи се за сваки дах, за здравље, за себе и своје најмилије, учили смо на искуствима других, придржавали се препоручених мјера, носили маске, водили рачуна о растојању док одлазимо у куповину, банку или било гдје друго. Све до сада то је било наше једино оружје у борби којој се не назире крај, али већ данас и Српска, попут земаља у региону и свијету, има још једно оружје, вакцину против вируса корона.

За почетак стигле су руске вакцине за 1.000 лица које су намијењене за испитивање у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, а када добијемо зелено свјетло, први ће вакцину примити здравствени радници у “ковид” одјељењима.

И док је сусједна Србија прва у Европи по броју вакцинисаних и друге земље се буквално отимају за дозу више, ми смо тек на почетку.

Вакцина је одувијек важила за највеће достигнуће човјечанства, а захваљујући имунизацији људски род је побиједио многе заразне болести. Некада раније у вријеме морбила или еболе није постављано питање да ли треба примити вакцину или не. У реду су стајали баш сви.

Свако вријеме носи неко своје бреме па тако и ово наше, када многи на муци покушавају да се окористе, обичан, мали човјек сумња у све. Прво је сумњао да вирус постоји, данас сумња да вакцина помаже.

Страх од непознатог измијешан са разним теоријама завјере, које од почетка прате “ковид 19”, уливају неповјерење и све очи јавности упрте су у оне који су већ засукали рукаве. Чекају се реакције, нежељена дејства и све то опет зачињено разним теоријама завјере. Да ли треба примити руску, кинеску или америчку вакцину и да ли се уопште вакцинисати? То су само нека од безброј питања о којима свако од нас размишља.

Било како било, причу о вирусу, мјерама превенције, лијечењу и вакцинацији ипак треба препустити онима који су се годинама школовали и који би о томе требало да знају највише.

Ми треба да се понашамо одговорно и да поштујмо све препоручене мјере да се не бисмо заразили или вирус донијели некоме од најближих, а ко хоће нека изволи, вакцинација ће ускоро почети и у Српској.

Остаје нада да ће почетак вакцинације означити крај пандемије и вратити живот у неке нормалне токове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана