Ко гласа, а ко броји

Дарко Момић

Агенција за заштиту личних података БиХ прије шест година, уочи тадашњих локалних избора, прецизно је указала на недостатке у Изборном закону БиХ када је ријеч о регистрацији бирача за гласање поштом.

Директор ове агенције Петар Ковачевић те 2012. године лијепо је упозорио да Централна изборна комисија БиХ приликом регистрације бирача мора да поступа у складу са Законом о управном поступку и да мора тачно да зна ко је предао пријаву за гласање из иностранства или, прецизније, образац ПРП-1. Међутим, прођоше и ти локални избори и од тада једни општи и још једни локални и пола редовне изборне кампање за још једне опште изборе, а ЦИК и даље ради по свом.

За гласање путем поште на овогодишњим изборима пријављено је више од 77.000 бирача. Не пише случајно “пријављено је”, иако би требало да се пише “пријавило се” јер се управо у томе крије одговор на питање које протеклих дана окупира јавност. А то су приговори бројних бирача да су мимо своје воље и знања пријављени за гласање из иностранства. Врхунац се десио јуче када су из Социјалистичке партије потврдили да је неко њихове активисте лажно регистровао као “привремено одсутне” и пријавио да ће гласати у Београду, наводећи адресе на које ЦИК треба да им пошаље гласачки материјал. Неко се заиграо и ударио гдје не треба, а онај ко је то урадио вјероватно ће сазнати и зашто, али у овом случају није ни битан конкретан случај већ легислатива која омогућава такво нешто.

Наиме, према подзаконским актима ЦИК-а, да би се неко пријавио за гласање поштом из иностранства, довољно је да попуни горепоменути образац ПРП-1, који је јавно доступан на сајту ЦИК-а, да уз њега приложи копију личне карте, возачке дозволе или пасоша и све то пошаље ЦИК-у поштом, факсом или мејлом.

Ако некоме и даље није јасно у чему је проблем, нека се само запита гдје је све оставио копију своје личне карте. И нека се не чуди ако му 7. октобра на бирачком мјесту кажу да је већ гласао. И то из иностранства.

Али, не треба превише да се брине ни ако то чује јер се избори код нас одавно одвијају по правилу које се приписује совјетском диктатору Јосифу Висарионовичу Стаљину.

“Није битно ко гласа, већ ко броји гласове”, рекао је лијепо Стаљин. А Срби су и за вријеме Тита показали да воле диктаторе!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана