Ко ће нас лијечити?

Драгана Орловић

Болнице у Републици Српској у посљедњих годину и по напустила су 193 здравствена радника, и то 21 љекар и 172 медицинске сестре и техничара.

Већина тих здравствених установа, истина, запошљавала је у наведеном периоду и љекаре и остало медицинско особље, у неким случајевима и више од броја оних који су отишли, али у њиховим подацима није наведено и да ли је тиме надокнађиван кадар који их је напустио или је само ријеч о новим радним мјестима која су била раније предвиђена.

У сваком случају, чак и да јесу попунили упражњена мјеста, разлога за бригу и те како има с обзиром на то да одлив кадрова у здравственим установама не само да се не зауставља него је све више оних који пакују кофере.

Да је са одласком медицинских радника суочена цијела БиХ, недавно је потврдила и Свјетска банка, чије процјене говоре да укупни проценат емиграције високообразованих из БиХ износи 23,9, а љекара 11,1 одсто, по чему је БиХ заузела једно од водећих мјеста у Европи и свијету. Овај проблем присутан је већ дуги низ година и захтијева опсежну анализу, на основу које ће бити направљен квалитетан план и систем мјера.

Зато се поставља логично питање ко ће нас лијечити, или боље речено, ко ће остати да нас лијечи.

Главни разлог одласка многих медицинских радника из јавних установа лежи у социјално-статусном положају, гдје је доминантан мотив а шта друго до плата.

Веће плате у приватним или здравственим установама у иностранству одавно су постале примамљиве љекарима, медицинским сестрама и техничарима, међу којима многи и не крију да би радо отишли на плаћенија радна мјеста.

Немали број је и оних који, иако не желе да јавно о томе говоре, планирају да оду одавде јер немају могућност додатне едукације или су суочени са разним потешкоћама.

Нису ријетки ни примјери младих љекара који, када упишу специјализацију, одмах уписују и курсеве њемачког језика. Ипак, у иностранство највише одлазе изузетно стручне медицинске сестре и медицински техничари, са вишегодишњим искуством, које је веома често тешко замијенити.

Инвестирање у здравствени систем је инвестирање у будућност, јер добар здравствени систем чине и савремено опремљене болнице и квалитетан кадар који ће у њима радити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана