Ко ће нас лијечити?

Драгана Орловић

У посљедње двије године шест болница у Републици Српској напустило је 137 медицинских сестара, техничара и љекара.

Тиме је још једном потврђено да, као и остале земље региона, себи дозвољавамо незамислив луксуз. Школујемо медицинско особље за Њемачку, Норвешку, Шведску, Велику Британију…

Широкогрудо их препуштамо. Тако те моћне државе добијају стручњаке са вишегодишњим искуством без претходног улагања у њихово знање.

Одлазе они који су и нама и њима најпотребнији - анестезиолози, радиолози, патолози, па и породични љекари и медицинске сестре и техничари. Ови посљедњи највише!

Тамо, преко границе, чим науче језик, добијају добро плаћен посао и специјализацију. У неким земљама им чак није потребно ни да нострификују дипломе. Због тога и не чуди то што страни послодавци тек тако добију практично школоване медицинске раднике у које нису уложили ни марку.

Надлежни тврде да ситуација није алармантна и да ово није проблем само нашег здравственог система, већ цијелог региона. Ваљда треба да нам буде лакше када знамо да је и комшијама тешко. Истичу и да предузимају све што је неопходно како би задржали и запослили најбоље.

Наду виде и у томе што се многи ђаци и студенти сваке године опредјељују управо за медицинске струке. И то млади са најбољим успјехом. Али намеће се питање - због чега?

Одговор ћемо добити веома једноставно. Довољно је само посјетити нека од одјељења или катедри факултета и упитати их који страни језик уче. Њемачки, дабоме.

Многи ће одговорити и да су уписали средњу медицинску школу како би отишли што прије у иностранство и пронашли посао. Не желе уопште радну књижицу овдашњих болница и домова здравља.

Није пријатан осјећај знати да ће школоване људе у које смо сви улагали, као готов производ, јефтино и без уложене марке добити здравствени системи богатих држава.

Слика је жалосна, али ако медицинари немају адекватну награду за свој рад и прилику за напредовање у земљи гдје су рођени и добили образовање, ко да им замјери на одлуци да посао траже негдје у иностранству?

Уколико одлив стручњака настави овим темпом, све указује на то да ће и пацијенти морати стопама медицинара, по здравље "преко границе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана