Ко ће нам остати?

Драгана Орловић

Када говоримо о економији и комплетној ситуацији у земљи у овој години која је ускоро на измаку и догађајима који су је обиљежили, онда је то свакако одлазак радника и наставак масовног исељавања људи из БиХ.

Све је евидентније да не одлазе само појединци, већ цијеле породице. Све је очигледније и да многи не одлазе само ради финансијских проблема и слабо плаћених послова, већ због генералног стања у држави и систему.

То да одлазе незапослени некако смо и навикли, али да пакују кофере и све више нас напуштају високообразовани и изузетно стручни људи, који овдје имају добро плаћене послове па чак и властите фирме, није добар показатељ, већ проблем на који се никако не смијемо навићи. Јер ако и они желе да оду, ко нам остаје? Или адекватније питање - шта је узрок, шта их је навело да се одлуче да крену све испочетка, негдје у туђини, иако су овдје имали све. Да ли се заиста већ дуго времена нешто погрешно дешава у нашем систему и докле ће се надлежни служити оправдањем да је миграција увијек било и да ће их увијек бити.

Јесте, миграција је одувијек било и биће их, али статистике никад нису биле овако суморне и забрињавајуће као посљедњих година. У било којој бранши, ако се осврнемо, тренутно влада озбиљан дефицит радне снаге, тако да послодавци више и не крију да им је тешко пронаћи доброг и квалитетног радника. Напротив. Апелују одавно да нема ко да ради. И то не само у једној или двије области. Свуда је мањак радника - од здравствених установа па до кафана, у којима ни за плате од 1.500 марака (што је у угоститељству одлична зарада) не могу пронаћи и ангажовати доброг радника.

Привредним друштвима у Републици Српској прије неколико дана додијељени су деташмани за извођење радова у Њемачкој. Укупно 32 наша предузећа добила су те међународне споразуме, а свима је главни и највећи изазов, како су истакли, да сачувају раднике како не би прешли радити у њемачке фирме. Хоће ли у тој намјери имати успјеха тешко је прогнозирати и вријеме ће показати да ли су их сачували у својим фирмама.

Али шта је са послодавцима и институцијама које су у БиХ, хоће ли се и они борити за своје раднике. Хоће ли учинити све или барем покушати да обезбиједе боље услове рада и живота за оне који остају овдје и не намјеравају отићи. Хоће ли по том питању нешто предузети политичари или ће све то бити и остати тек дио кампања за предстојеће изборе, када је увијек право вријеме за велика обећања, а потом малих дјела, да би се стигло до гласова, док губимо трку у економском, привредном, али и људском смислу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана