Ко ће дјецу рађати?

 Маријана Миљић Бјеловук
Ко ће дјецу рађати?

Суморна демографска прогноза надвила се над читавом Српском. И та прогноза, која овај пут није као по обичају стигла од демографа, већ од ревизора, никога није забринула. Нико јој није посветио ниједну реченицу. И неће, јер су сви заокупљени својим интересима, од локалног до републичког нивоа.

Док сви они воде борбе, како наводе за економско јачање позиција Српске, становника у земљи је све мање. И нема сумње да ће нас бити све мање, јер људи одлазе, беба је све мање, становништво све старије... Та слика преовладава у чак трећини, тачније 23 општине Српске, које су на прагу демографског изумирања. Да ли у том смјеру води борба за економско јачање позиција и опстанак народа у Српској?

Да би демографска слика Српске колико-толико била поправљена прије пет година формиран је и Савјет за демографску политику РС, а резултат рада његових чланова је такав да су прогнозе о популационој политици постале само катастрофалније. Тај савјет, по свему судећи, постоји само на папиру. О њиховом раду у протеклих пет година ништа се не може прочитати, осим да неки нису ни знали да су чланови поменутог тијела. Чак су једном и поручили да пронаталитетне мјере дају резултате, али и најавили одређене анализе, које, наравно, на крају нису угледале свјетло дана.

Ревизори који су анализирали донесене пронаталитетне мјере у протеклих пет година у самом старту свог извјештаја демантовали су Савјет за демографску политику. Са исте адресе поручено је да пронаталитетне мјере и издвојених више од 190 милиона за њихову реализацију у протеклих пет година у општинама и градовима Српске нису значајније подстакли рађање.

И нема сумње да неће, јер издвајања 500 марака за новорођено дијете неће бити окидач и стимулисати родитеље да се одлуче на још једно. Та, једнокатна новчана мјера је добродошла, али тренутно. Довољна у овој инфлацији за један одлазак у маркет.

Оно што је родитељима у Српској потребно да би у њиховој кући било више дјеце је сигуран и добро плаћен посао. За то нам нису потребне никакве анализе ни оснивање којекаквих савјета на које се само губи вријеме. 

Због тога треба престати говорити о економском јачању Српске, већ то спроводити у пракси и људима обезбиједити сигуран и добро плаћен посао, обезбиједити једнака права свима, а не само подобнима и страначки блиским људима. Једино на тај начин могуће је побољшати демографску слику Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана