Ко буја, а ко пресушује

Драгана Орловић

Изгледа да смо земља у којој се већ одавно нико не води оном старом народном да "хљеба нема без мотике" и која је, сасвим сигурно, негдје успут замијењена за ташну и машну.

То су још једном показале и доказале статистике, чији нам резултати већ одавно ништа добро не доносе, а ни прогнозирају.

Тако је само у прошлој години у БиХ дневно у просјеку без посла остајало осам радника и то у производњи, док је највише запошљавања било, а гдје друго, него у јавној управи.

Сваки дан је десет радника "нестајало" из грађевинарства, по шесторо у прерађивачкој индустрији и у трговини, по троје у хотелима и ресторанима.

Са друге стране, број запослених у јавној управи напросто је растао и растао и то за шест лица дневно, а у пословима са некретнинама и пословним услугама за четири дневно.

И док број радника у производњи полако пресушује, а у администрацији напросто буја, нико да се запита ко ће нас хранити ако сви будемо са торбом испод мишке ишли на посао?!

Како ће се одржати производни сектор и да ли је уопште реално да се оволико људи дневно запошљава у администрацији, у којој ионако има вишка радника?

Све су то подаци, али и питања, која треба да се нађу пред онима који су задужени да прате развој и слику запошљавања у овој земљи.

И то нису само обични статистички подаци, које ће тек тако да прелете погледом, згужвају на папиру и одбаце у смеће. То је реално стање нашег друштва, наше привреде, због чега и те како морају да се сумирају резултати и да се види и пронађе начин на који ће се "сабрати и одузети" ови радници!

Да се пронађе рјешење, али и да се види због чега је дошло до замјене теза.

Зар није логично да у производном сектору треба да имамо већи број радних мјеста, да се запошљавају људи који ће подигнути ову привреду са кољена?

Зар није логично да смањимо администрацију, у којој већ дуго ради одређен број људи који није неопходан? Напротив, који је вишак.

Логично је. Јесте. Али очигледно да смо ми на своју логику ставили машну и дали јој ташну, па како нам буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана