Ко буџи буџет?

Жељка Домазет

Буџет институција БиХ за 2012. годину тренутно је најактуелније питање у земљи, око кога су, као и увијек када се ради о нечем заиста важном, подијељена мишљења.

Док са једне стране српски и хрватски министри настоје дебелом анализом да утврде гдје се може уштедјети свака марка, дотле бошњачки министри у првом реду они из СДA отворено лобирају код буџетских корисника, па полицији и војсци дају вјетар у леђа дајући им подршку за штрајкове, побуну и непослух. У цијелој овој буџетској причи нејасан је став СДП-а Златка Лагумџије чији би глас за буџетски нацрт дао зелено свјетло овом врло важном документу.

Како његов страначки колега министар транспорта и комуникација Дамир Хаџић припада категорији “осталих” приликом гласања у Савјету министара његов глас неће бити довољан да буџет буде изгласан, јер би напросто пао без гласова бошњачких министара.

Логично се намеће питање, да ли је случајно или намјерно, Лагумџија баш ове седмице, када се копља ломе о томе колико ће ко добити из заједничке касе, отпутовао на службени пут у Кувајт.

Смиривању ситуације никако не доприноси Бакир Изетбеговић који заједничку касу упоређује са кратким јорганом. Једино је заборавио да дода и наставак ове домишљате метафоре по којој би ово навлачење јоргана могло довести и до његовог цијепања, па да у цијелом покривању сви остану голи.

Када се буду дизале руке на нацрт буџета биће јасно ко се у овој земљи држи оне народне “испружи се колико ти је јорган дуг”, а ко оне нереалне да већи буџет државе значи и више државе. Надајмо се, ипак, да ће БиХ послије дугог таворења са привременим финансирањем кренути нормалним колосијеком и трасирати пут за реформске процесе.

Било како било, буџет ће се ове седмице свакако наћи пред министрима и на сједници ће се знати ко је у овој земљи за рационализацију трошкова администрације, рестрикцију у јавној потрошњи, а ко за говор улице, протесте и немире.

Но, сасвим је јасно (и провјерено) да су штедња и домаћинско трошење сваку кућу одржавали, док су је немири, свађе и улица бесповратно уништавали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана