Кнежевски састанци

Ведрана Кулага Симић

До Кнежева води више путева и путића, али још се тражи онај који води ка рјешавању кризе, која већ скоро годину оставља несагледиве посљедице по становнике те општине.

Скупштинска већина постоји, а као да не постоји. Она друга већина, која је ту привилегију освојила на локалним изборима прије двије године не постоји, али не да фотеље. Таква слика о Кнежеву до надлежних у Влади Републике Српске допутовала је у протеклих годину безброј пута, али се у истом облику и враћала до локалне скупштине. Одржавани су састанци, слати дописи, молбе и жалбе, а резултат је увијек био - ништа.

Такав епилог добио је и посљедњи састанак представника локалне власти са надлежнима у Министарству управе и локалне самоуправе РС. Ништа се није помјерило са мртве тачке, тако да је кнежевска агонија настављена. До када ће тако бити, нико не може да каже.

Нада у боље сутра све више блиједи, а општина из дана у дан тоне све дубље. Све су ближи потпуном колапсу, када је ријеч о буџету, јер он није усвојен за ову годину, а како се трошио јавни новац у протеклој, нико не зна. Извјештаји о извршењу буџета нису угледали свјетлост дана.

Врата скупштинске сале су закључана за ону групу одборника која има математичку већину, а широм отворена за оне који тамо повремено уђу да би утврдили да немају кворума, а не да би усвојили дневни ред и радили по њему.

А нико да ту агонију пресијече. Једни држе до закона, други до самовоље, а трећи нијемо и немоћно гледају са стране и чекају шта ће се на крају десити.

А у Кнежеву чекају да добију званичан одговор од надлежних шта ће бити са њима. Овај посљедњи састанак у ресорном министарству је показао да се мора пронаћи нови пут на којем се налази кључ за рјешење кризе власти у Кнежеву. Признање из Министарства да су искористили све могуће механизме није пожељно. Није ни добро, ни охрабрујуће, већ сасвим супротно. Баш као ни одржавање састанака о Кнежеву са једином сврхом да се састанак одржи.

Крајње је вријеме да се стане у крај власти у безвлашћу. Некада су изгледа неке сасвим логичне ствари некима и више него нејасне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана