Кнежевска сага

Ведрана Кулага Симић

Мало која општина или град у Српској функционише без мањих или већих проблема, а посебне муке имају оне средине у којима је промијењен однос снага у парламентима након посљедњих локалних избора.

Кнежево је једна у низу тих општина, али и класичан примјер како ствари не треба да се развијају ако они који су изабрани од стране народа касније не успију да то повјерење очувају.

Несугласице између нове скупштинске већине и начелника Боре Шкељића ескалирале су у љето 2013. године, када је више руку у кнежевском парламенту скупила група која никада није могла да нађе заједнички језик са струјама у којој је и сам начелник Шкељић.

Тада су почели још црњи дани за све становнике те изузетно неразвијене општине. Политичке борбе вођене су из дана у дан. Тужбе су пљуштале на све стране, "дебело" је каснило усвајање буџета, неслагања о свему и свачему било на све стране, а сарадње и договора ни на видику.

Године су пролазиле једна за другом, а након што лани Шкељић није смијењен након што су одборници већине покренули опозив, то им је пошло за руком ове године.

Коначна одлука о спроведеном опозиву чека да прође законски рок у којем могу да буду поднесене жалбе на вољу народа, који је у већини рекао да не жели да Шкељић и даље буде први човјек у тој општини.

Ако надлежни у ЦИК-у БиХ и Апелационом одјељењу Суда БиХ након разматрања евентуалних жалби поново потпишу да је референдум на којем је Шкељић опозван вољом већине суграђана спроведен у складу са прописима, пред онима што остају у руководству општине је велики посао у којем нема мјеста за евентуалне играрије са Шкељићевим савезницима, а њиховим неистомишљеницима.

Серијал о политичком надмудривању и тјерању мака на конац мора да буде завршен, ако желе да Кнежево не потоне дубље него што већ сада јесте.

Сукоби и инати морају остати само тамна мрља у историји, а сарадња и заједнички интерес су потребан побједнички тандем за здраве темеље у сусрет локалним изборима и свјетлију и бољу будућност коју заслужују сви становници ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана