Кнежевска прича

Ведрана Кулага Симић

Ситуација у Кнежеву из дана у дан све је више сложена.

Политичка превирања и блокаде у овој општини почели су још у јуну прошле године када је дошло до промјене у скупштинској већини. Постизборна опозиција, са СНСД-ом и СДС-ом на челу, тврди да је прикупила довољно руку да преузме чекић и печат општине и почне да ради како мисли да треба. Наглашавају да имају 11, па можда и више одборника у сали у којој стаје њих 19.

С друге стране, група коју предводи начелник Боре Шкељић, те поједини представници ДНС-а и ПДП-а, тврде да и даље треба да остану ту гдје јесу јер не прихватају начин на који су смијењени, нити нову већину за легалну. Једна општина, једна скупштинска сала, а двије групе које тврде да имају право да држе чекић у својим рукама, доносе, овјеравају и објављују одлуке важне за живот оних који су их бирали.

И тако прича о формирању власти није завршена ни послије толико мјесеци. Актери ове заврзламе до данас нису успјели да одблокирају рад Скупштине општине, која "живи" на одлукама о привременом финансирању. Тачније, на четвртини буџета из 2012. године.

Нема буџета за ову годину, која увелико тече, али ни положених рачуна о трошковима из 2013. године. У надлежном министарству упозравају на то да се, ако буџет не буде усвојен до 30. јуна текуће фискалне године, средства са трансакционих рачуна не могу користити све до усвајања буџета.

Не зна се ни ко је, за шта и како трошио новац пореских обвезника, међу којима су они који су на локалним изборима указали повјерење кандидатима за ове позиције у нади за боље сутра себе и своје дјеце. Општина у међувремену тоне све дубље, а становници бјеже главом без обзира у потрази са свјетлијом будућношћу.

Нису много ажурни били ни надлежни у Влади РС. Сви су имали неке потезе, али они нису уродили плодом. Барем за сада.

Али ова прича се мора привести крају. Ма какав год он био.

Вишемјесечна блокада никоме није донијела ништа, а све је мање времена за чекање.

Неко мора "пресјећи" и рећи која страна има скупштинску већину и ко има право да доноси одлуке о судбини ове општине, која се налази на листи неразвијених у Републици Српској. А како се зна да је осам увијек било мање од 11, проблем не би требало да буде тешко ријешити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана