Кнежево

Ведрана Кулага Симић

Клупко је почело да се одмотава. Послије више од пола године, у скупштинским клупама општине Кнежево утврђен је приједлог буџета за ову годину, који сада чека "зелено свјетло" из Владе Српске. Документ је услиједио након што је општина половину године "живјела" на привременом финансирању, а када је томе дошао крај - стигло је упозорење да ће им буџет бити наметнут судским путем.

Проблеми у Кнежеву нису од јуче. Цијела прича је почела током јуна прошле године када су се одборници прегруписали, што је довело до промјене скупштинске већине. Главни актери постали су одборници СНСД-а и СДС-а, које је подржао и дио из СП-а и ПДП-а. Постизборна већина, међутим, и даље одбија да то прихвати, иако их подржава девет од 19 одборника у Скупштини општине.  

То је обиљежило прво поглавље приче о Кнежеву. Наставак су обиљежиле тешке ријечи, закључане сале, дјечије игре о печату општине, састанци у ресору управе и локалне самоуправе, али ништа није дало резултате. Како су дани пролазили, Кнежево је тонуло све дубље, а о трошењу новца из општинске касе и даље се ништа не зна. Као ни дан-данас, због чега је од начелника Боре Шкељића сада, када је приједлог буџета општине угледао свјетлост дана, поново затражено да достави извјештај о извршењу буџета за прошлу, али и за првих шест мјесеци ове године.

Да ли ће их и доставити на захтјев, видјеће се идућих дана, али то је само једно од многих отворених питања унутар зидова општине. Евентуално зелено свјетло буџету неће ријешити све проблеме, а могло би да поново на површину избаци превирања о скупштинској већини и подгрије расправе о томе ко полаже право на печат и кључеве скупштинске сале.

Томе треба да се стане у крај, ако ни због кога другог онда због становника те општине, којима су, мимо политичких превирања, бројни проблеми над главом.

Ова прича траје дуго, а да ли је дио о буџету крај или само нови наставак видјеће се у данима који долазе. Агонија ове општине траје предуго и свако даље растезање оставило би несагледиве посљедице.

Од одлука надлежних у Влади Српске сада зависи доста тога и они су одавно на потезу. И када је ријеч о општинском буџету за текућу годину, која је већ ушла у другу половину, и када се ради о скупштинској већини. Двије ствари су сасвим сигурно јасне - да је утврђен приједлог буџета од нешто више од три милиона и да је десет (као и увијек) веће од девет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана