Клубови и небезбједност

Драгана Орловић

Шест младих живота изгубљених у пламену и диму у новосадској дискотеци “Контраст” изазвало је невјерицу и тугу, и у Републици Српској.

Јавност је шокирана, а многи су се запитали, како је то могуће, ко је крив због тога, те колико су безбједни наши клубови?!

Ко контролише и ставља у употребу ноћне клубове и дискотеке? Како је могуће да буду отворене ако нису безбједне? Колико их је и да ли је иједну инспекција затворила? Колико су честе те контроле? Ко контролише противпожарну заштиту на мјестима на којима се окупља много људи, те шта прописују закони... Само су нека од питања, која су се многима наметнула ових дана, а на која је мало ко имао одговор.

Резултати до којих се дошло у Републици Српској, послије овог немилог догађаја у Србији, и више су него поражавајући!

Када се испитала безбједност наших дискотека и ноћних клубова, и то само површно и захваљујући великој медијској пажњи, дошло се до чињенице да младима готово сваког викенда пријети опасност, ако би случајно у неком клубу или дискотеци избио пожар. Дознали смо да не постоје стандарди и прописи према којима би дискотеке требало да буду опремљене. Већина тих објеката нема чак ни противпожарну заштиту! Срамота, страшно и смијешно!

Да ли је требало да се деси нека несрећа па да почне контролисање услова у којима раде ови објекти.

Јесте да је за похвалу то што су надлежни одмах реаговали, односно што је Министарство унутрашњих послова РС затражило да буде обављена хитна контрола противпожарне заштите у свим ноћним клубовима и дискотекама у Српској, али зар то није требало да буде и раније рађено и завршено?!

Како је уопште дозвољено клубовима да раде “под земљом”, а да имају само један улаз, односно један излаз, када се зна да је то најопасније у случају пожара?!

Ево прилике да се покажу резултати. Надлежни, на вама је ред да нам доставите детаљне информације ко, како и у којим условима ради. Скривање иза законских и подзаконских аката, чланова и прописа неће умирити ни вашу, а ни савјест свих оних који у несигурним клубовима бораве.

Затворите оне који за то немају услове и јасно и гласно реците ко су. Наложите им да адекватно опреме све те објекте на којима зарађују новац и не маре за безбједност младих.

Не допустите да ово буде чудо које ће трајати три дана, а које ће се касније заборавити! Јер када се нешто лоше деси, онда је касно за контроле и кривце!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана