Клубови и безбједност

Марина Чигоја

Посљедње на што вјероватно млади у Републици Српској мисле када викендом крену у град јесте да ли су у клубу у који иду безбједни, имају ли ти клубови противпожарну заштиту и шта у случају да дође до неких проблема.

Наравно, од њих нико и не очекује да их то претјерано брине јер се у нормалним земљама ово питање не би ни постављало, пошто се постојање основних безбједносних услова подразумијева!

За питања безбједности клубова, које сваке седмице посјећују хиљаде младих, требало би да се побрину власници клубова и инспекцијски органи који би сваком клубу за који утврде да не испуњава услове требало да оставе одређен период да то ријеши или трајно стави катанац на браву.

Поражавајућа је чињеница да младима у Српској скоро сваког викенда пријети опасност у случају избијања пожара.

Још више поражавајући податак је да је од укупно 28 ноћних клубова у Српској, којима је забрањен рад због тога што нису посједовали адекватну противпожарну заштиту, само њих 13 отклонило неправилности које су инспектори пронашли, а да већина осталих и даље ради, иако им то није дозвољено.

С обзиром на то да се тачно зна који клубови раде, а то им није дозвољено, нејасно је шта раде инспекцијски органи и зашто не санкционишу власнике тих клубова.

Заиста звучи невјероватно, да не кажем лицемјерно, објашњење инспектора који кажу да клубови којима је изречена забрана рада док се не отклоне неправилности, могу да раде на своју одговорност.

Зар је могуће да у једној озбиљној институцији каква би требало да буде Инспекторат РС овакву реченицу уопште могу да смисле?

Па господо, ко ће бити одговоран у случају да се деси трагедија каква се десила у дискотеци у Новом Саду када је због нечије неодговорности живот изгубило пет младих људи?

Могу ли се људски животи ставити на одговорност власника дискотеке или кафића, којима је профит на првом мјесту? Могу ли у случају неке трагедије одговорни бити само власници клубова или су много одговорнији они који су им допустили да раде кршећи законске прописе?

Није ли боље спријечити да дође до трагедије, него након што се нешто деси тражити кривца?

Било какве недоречености када су у питању људски животи не смије да буде. A сви који у инспекцији мисле да то може тако, треба одмах да пакују кофере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана