Клуб Бошњака, епизода 101.

Вања Штрбац
Клуб Бошњака, епизода 101.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС, након што је одлучио да им није по вољи именовани премијер РС Aлександар Џомбић, донио је одлуку да се у будућем периоду према Уставном суду РС покрене иницијатива о питању конституисања Вијећа народа РС ради заштите овог пута, не виталног интереса, већ уставности и законитости.

Разлог? Незадовољство начином на који је Вијеће конституисано, иако су имали прилику да предложе бошњачког представника за предсједавајућег овог тијела.

И предложили су Бошњака, али су инсистирали на једином који није долазио у обзир, јер нису хтјели да га прихвате други представници Вијећа. Без обзира на могућност политичког договора, тврдоглаво инсистирајући, остали су без те позиције и сада позивају право у помоћ.

Чини се као да је Клуб Бошњака отишао корак испред себе, па сада и данима, мјесецима унапријед најављује улагање жалби, тужби или шта већ. На све и свашта. Само да се блокирају институције и закони РС.

"Обећавају" тако и иницијативу која се односи на покретање уставности и законитости Пословника о раду Уставног суда РС, јер како кажу, постоје тамо рјешења која нису у складу са Уставом РС. A нису у складу, зато што њима не одговарају.

Може се очекивати да послије усвајања било којег акта у Републици Српској, Бошњаци у њему препознају дио који иде њима на штету. Да ли је заиста тако, најмање је битно. Само нека се блокира РС.

Симптоматично је постало то њихово редовно обраћање Уставном суду РС. Не би то било чудно, нити необично да овај суд потврди повреде интереса Бошњака, међутим, након што по правилу свака њихова иницијатива буде одбијена, они улажу вета на друге законе. Опет... и опет.

У периоду од 2005. до 2010. године, Бошњаци су улагали вето чак 30 пута. A од тих 30, свега два пута Уставни суд је утврдио да је повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у РС. То довољно говори о оправданости њихових захтјева.

Направили су Бошњаци још један корак напријед у својим захтјевима. Наиме, тражиће они чак и да присуствују расправи у Уставном суду, када буду разматрали њихов захтјев за вето на именованог предсједника Владе РС, што још нисмо чули.

Ипак, такви поступци представника овога клуба више никога не чуде. Улагање вета на све и свашта постало им је очигледно заштитни знак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана