Клуб блокада

Ведрана Кулага
Клуб блокада

Било је то једне године, и оне прије ње, и све тако уназад од када је у Вијећу народа Републике Српске радио Клуб делегата из реда бошњачког народа. Клуб Бошњака имаће у историји Републике Српске своје мјесто. Међутим, оно неће бити исписано златним словима, а свако ко иоле прати доношење закона у Народној скупштини и њихово разматрање у Вијећу народа, знаће и зашто.

Клуб Бошњака неће остати упамћен због заслуга и доприноса бољем животу и суживоту конститутивних народа у Републици Српској, већ као мрља која је имала само један циљ, само једну мисију, само једну жељу - да заустави или уништи Републику Српску.

Клуб Бошњака је, вриједно радећи задаћу коју су им дали њихови налогодавци, покушавао по сваку цијену да блокира рад Српске и њених институција злоупотребом механизма заштите националног интереса.

A за ветом на бројне законе олако су посезали. Без икакве стварне потребе, вета су просто пљуштала и затрпавала Уставни суд РС.

Иако је већина ових вета неславно завршила пред Вијећем за заштиту националног интереса Уставног суда, намјера је била јасна - блокирати РС, успорити рад њених институција, бацити сумњу на законе.

Редом су, због неоснованости, падала вета на законе о државним становима на којима не постоји станарско право, о приватизацији државних станова, као и Измјене и допуне закона о стварним правима. Да ничији витални национални интерес, па ни Бошњака, није повријеђен избором премијера РС Aлександра Џомбића такође је утврђено.

Клуб Бошњака упорно је покушавао да злоупотребом права на заштиту виталног интереса политички манипулише и блокира бројне процесе у Српској, њен рад, напредак и све остало.

Крајњи ефекат је, наравно, био сасвим супротан.

Бошњаци су, очекивано, пали на испиту подизања вета на скупштинске одлуке и законе јер ту никакве приче о повреди националног интереса никад није ни било, и то је нешто што је сваки пут било јасно као дан.

Можда би било боље да се умјесто Клуб Бошњака зову "Клуб блокада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана