Кључ успјеха

Милош Васиљевић
Кључ успјеха

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић из мјесеца у мјесец помјера границе, а побједа у финалу УС опена против Данила Медведева његова је 24. гренд слем титула. Сада има два највећа трофеја више од најближег пратиоца Рафаела Надала.

Иако резултатски на прву све то изгледа једноставно и глатко у три сета, али сви који су били поред малих екрана могли су се увјерити у супротно. Велика борба Србина и Руса, посебно у епском другом сету који је трајао сат и 45 минута још једном су доказали да је тениски чаробњак Новак Ђоковић за копље испред осталих, иако је Медведев одиграо један од најквалитетнијих мечева у животу.

Титулом из Њујорка српски ас постао је најстарији освајач једног од четири најважнија турнира у опен ери и сада је и званично ГОАТ. Осим што је титулом на стадиону “Артур Еш” отклонио и најмању дилему да му нема равног, Ноле је и ван терена показао зашто је величина и колико његове ријечи имају тежину, а неке би у будућности морале да се нађу и уџбеницима. Дефинитивно, прва ствар која је запала за око свима је мајица “Мамба” са ликом  једног од најбољих кошаркаша свих времена Кобија Брајанта, а знамо да је баш он најпознатији спортиста који је на леђима носио број 24. Уз то, можда и најважније су његове поруке одакле је кренуо, колико је породица важан сегмент и без које не би било његовиџ успјеха те какве је све морао недаће проћи како би постао шампион. И успио је, а пут је био трновит, како за њега, тако и родитеље.

Као дјечак имао је само један сан, да буде шампион и освоји Вимблдон. Све је то испунио па иако је на АТП туру пуне двије деценије не престаје да развесељава нацију и када га многи отпишу. Без обзира на опструкције и неправде којих је било прегршт у прошлости он показује да је непобједив.

Није могао Ђоковић да се још једном не дотакне теме да баш зато што је из Србије није дигнут у небеса у спортском нивоу, поготово у западном свијету, да је све ово једно путешествије те да није дошао на излазну станицу. Поносан је јер долази из Србије, што му даје вјеру и наду.

Без премца најбољи спортиста на свијету дао је подршку и кошаркашима Србије које су, мимо очекивања јавности, дошли до сребрне медаље на Свјетском првенству и на тај начин још једом показали класу, пркос али и заједништво. Спортисти су најбољи амбасадори, а да то није фраза могли смо се увјерити у недјељу. У сваком крају Србије, Српске, у Црној Гори али и у иностранству, људи обучени у дресове, уз тробојку давали су здушно подршку.

Репрезентативна окупљања посебна су за професионалне спортисте. Тада на терену остављају посљедњи атом снаге и заједно као велика породица, свјесни бремена које носи дрес и грб, репрезентују своју земљу жртвујући тако чак и властите годишње одморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана