Клинички центар

Маријана Миљић Бјеловук

Клинички центар Бањалука коначно је кренуо са спремањем стања у својим редовима.

Претходна руководства највеће здравствене установе у Српској су изгледа више радила у корист пропадања, а не доброг пословања Клиничког центра. О томе свједочи и армија запослених радника у овој установи, који нису били потребни овом центру и нису имали шта да раде, а за то су примали плату.

И данас се већина људи пита шта ће здравственој установи хостесе? Која је њихова функција у КЦ?

Претходној управи Клиничког центра, која је запослила хостесе на пултовима, то је било сасвим нормално јер оне су ту постављене да дају информације пацијентима како да дођу до појединих одјељења у КЦ.

Питамо се како су се до запошљавања хостеса пацијенти сналазили у Клиничком центру? Одговор је сасвим јасан. Информације су добијали од портира, који и сада раде, али и помоћу уредно постављених путоказа до сваког одјељења у овој здравственој установи.

Поред 19 запослених хостеса у КЦ, створена је и армија немедицинског особља. Гомилање радника, увлачење у дубиозу, очигледно су били потези претходних руководстава.

Њихови погрешни потези пали су на леђа садашњој управи, која мора да почне да сређује стање у овој установи, те да се ухвати у коштац са свим проблемима.

Однекуд се мора кренути како би се стање у овој установи коначно почело поправљати, а садашња управа кренула је са уручивањем отказа и то за 200 запослених на одређено вријеме.

Колико је Клинички центар доведен на ивицу пропасти, свједоче и подаци да тренутно добављачима дугује више од 40 милиона марака, док је порески дуг премашио осам милиона марака. Међутим, ни са дуговањима не престају проблеми КЦ, јер у овој установи раније око 2.670 радника због неуплаћених доприноса нису могли да овјере књижице.

Очигледно је да се у Клиничком центру оно што смо мислили да је незамисливо, управо дешава.

Запошљавању вишка радника, увлачењу највеће здравствене установе у дубиозу мора се стати у крај, јер крајње је вријеме да добијемо здрав здравствени систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана