Кластер невакцинисаних

Милијана Латиновић

Вирус корона је и даље ту међу нама. Није нестао иако смо неко вријеме скоро па заборавили на њега. Доласком љета и топлијих дана и корона се притајила. Бројке су ишле наруку свима па су и мјере релаксиране и само су заштитне маске на лицима медицинара, касирки и одговорних грађана који ни у маркет, ни у јавни превоз не улазе без маске, подсјећале да пандемија није завршена.

То вријеме сви смо искористили да предахнемо и опустимо се и бар донекле вратимо нормалном животу. Међутим, вирус не посустаје и поново задаје ударце.

Јучерашњи извјештај Института за јавно здравство РС забринуо је све, од грађана до здравствених радника, а оно што посебно брине је чињеница да је највише новозаражених потврђено у Бијељини и нико од њих није вакцинисан. Осим тога, са истим симптомима у амбуланту се јавило још људи и сви они били су на истој свадби.

Тешко је не запитати се да ли се ријеч кластер коју смо лани понављали свакодневно, поново вратила у наш рјечник?

Имајући у виду чињеницу да су сви ти људи невакцинисани, очигледно је да су апели здравствених радника за имунизацију били оправдани. Повољну епидемиолошку ситуацију требало је искористити за вакцинацију што већег броја становника, јер вакцина има довољно и доступне су свима. И још није касно за то.

Српска је кренула у масовнију вакцинацију, обезбиједила довољно вакцина а домови здравља организују имунизацију без претходног заказивања термина. На грађанима је само да дођу, заврну рукав и сачекају 15 минута након тога. Исти поступак чека их и након друге дозе.

Само уколико се будемо одговорно понашали према себи и према људима око себе успјећемо да се сачувамо од наредног таласа короне, који је по свему судећи већ почео.

Ниједан живот више не смије бити изгубљен и ниједан радник не смије остати без посла, без плате којом прехрањује породицу, само зато што се појединци понашају неодговорно и не поштују епидемиолошке мјере. Још једно закључавање не би издржали ни грађани ни привреда и то би сви требало да имају на уму прије него учине погрешан корак.

Живот мора ићи даље и свима је преко главе средстава за дезинфекцију, маски, ограничења, али то је тако и то је тренутно једини начин. Немамо избора уколико желимо да пандемији дође крај. Одговорно понашање и даље је једина опција, други живот немамо.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана