Кладионице нису за малољетнике!

Анита Јанковић-Речевић

Основци и средњошколци који попуњавају тикете или сатима сједе пред слот-апаратима све су учесталија слика у кладионицама у РС, због чега су надлежни коначно одлучили да се ухвате у коштац са овим проблемом

Коцкарске игре, било које врсте, веома често представљају озбиљан проблем за све који се одају овом пороку, а неријетко се због коцке распадају и цијеле породице.

Упркос томе, основци и средњошколци који попуњавају тикете или сатима сједе пред слот-апаратима све су учесталија слика у кладионицама у РС, због чега су надлежни коначно одлучили да се ухвате у коштац са овим проблемом.

Коцкарнице и објекти у којима се приређују разне игре на срећу до сада су веома ријетко били санкционисани због тога што су у њима особе млађе од 18 година. Казне које добијају власници тих објеката, по свему судећи, нису довољне, чим и даље у окриље својих казина и кладионица примају дјецу од 14, 15 година. Тако су тинејџери, умјесто да проводе вријеме на фудбалским и кошаркашким теренима, све чешћи гости кладионица.

Републичка управа за игре на срећу са полицијским службеницима недавно је у Билећи затекла пет малољетника како се кладе, а сигурно је да оваквих примјера има много.

Овај случај био је директан разлог да буду алармирани инспектори и послати на терен широм Српске, да би проблем са клађењем био стављен под контролу с циљем заштите дјеце, што је за сваку похвалу.

Не треба заборавити да је тим дјечацима у почетку једина намјера да марку добијену за сендвич брзински претворе у 20 или 50 марака, да би се могли почастити нечим што им родитељи нису могли приушти. Међутим, с годинама многи од тих младића огрезну у коцки, па умјесто пар марака, које су стављали на Јувентус с надом да ће дати два гола Реалу, оставе цијеле плате у кладионицама. Неријетко позајмљују новац, стварајући озбиљне проблеме и себи и породици.

Да би ово било спријечено и да проблем малољетника који уживају у коцки не би постао озбиљан, заједница превентивно мора санкционисати власнике објеката који допуштају дјеци да се кладе, али и у образовним установама увести програме у којима ће се више говорити о опасностима и посљедицама коцке. Надлежни морају да се потруде и да дјеци обезбиједе више квалитетних садржаја за провођење слободних времена, да их досада не би одвлачила у коцкарнице.

Крајње је вријеме да проблем "малољетничког коцкања" буде схваћен озбиљно и да цијело друштво помогне да бисмо имали што мање зависника од клађења, а више здравих породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана