Кина, САД и сујета

Вељко Зељковић
Кина, САД и сујета

Стари народ каже: “Не чини оно што не желиш да се и теби деси”. Амерички стратези из Пентагона и Бијеле куће очигледно не стоје баш добро са познавањем ових мудрих изрека. Они се држе само оне: “Завади, па владај”, што би ову моћну силу на крају могло скупо коштати.

И док се крај украјинској кризи ни не назире, Бајден и екипа су одлучили да отворе ново жариште које би, уколико еруптира, могло имати несагледиве посљедице по читав свијет. Након што је гурнула Украјину у рат са Русијом, Америка сада то покушава и са Тајваном и Кином. Након посјете предсједнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану, који Пекинг сматра својом територијом, дошло је до подизања тензија које пријете да пређу у “нешто више”. Кина је већ затворила ваздушни простор у тој области и наредила да започну војне вјежбе у близини Тајвана, обећавајући да ће бити озбиљних посљедица.

С друге стране, Америка се већ прије пар мјесеци са Тајваном договорила о испоруци ракетних система “патриот”, те послала пар ратних бродова “за сваки случај”. Вашингтон је на простору Индо-пацифика већ у августу 2021. направио и једну врсту пандана НАТО савезу - Аукус, тројни војно-безбједносни пакт између англосаксонских држава: Аустралије, Велике Британије и САД. Како је тада истакнуто, он би требало да одговори на све веће “ширење кинеског утицаја”, те заштити америчке интересе у том региону. Због тога је и на посљедњем засједању НАТО-а Кина означена као највећи непријатељ ове војне организације.

“Ширење утицаја” и “заштита интереса” двије су крилатице које амерички стратези толико често употребљавају да су већ постале отрцане. Они су их употребљавали и када су “отварали” причу око Украјине, али и на самом Балкану. Епилог је увијек био исти. Рат! Глобална криза.

Утисак је да је америчка спољна политика након доласка на власт све сенилнијег Бајдена у општем расулу. Нема мјеста на свијету и кризе у које своје прсте нису умијешали амерички стратези.

Који је уопште амерички интерес у Украјини? Који на Тајвану, кога вјероватно 99 одсто Американаца не би могло наћи на географској карти? Да ли се ово ради како би се скренула пажња са све веће економске и финансијске кризе у САД која пријети да ову земљу увуче у велику рецесију и “дубоку депресију”?

И док глобална, економска и финансијска моћ Америке пада, Кина је сваким даном све јача. И то је вјероватно оно што Вашингтону највише смета. Сујета. Гдје ће дозволити да им неко преузме тај статус. Утисак је да су се овог пута мало превише заиграли и загризли великој залогај који би им могао стати у грлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана