Километар по километар, аутопут

Анита Јанковић Речевић
Километар по километар, аутопут

Улагања у путну инфраструктуру, поред здравства и образовања, у врху су приоритета сваке земље, јер осим што директно подижу бруто домаћи производ, индиректно доносе низ бенефита за све сегменте друштва.

Велики инфраструктурни пројекти, као што је градња аутопутева, представљају значајан стимуланс бржем јачању земље јер савремена путна комуникација доприноси развоју привреде, привлачењу инвеститора и подизању општег квалитета живота грађана.

Свјесна да аутопутеви земљу отварају према свијету, Република Српска је у посљедњој деценији много урадила на том плану. Градећи километар по километар стигло се до 105 километара аутопута, а та километража у годинама које слиједе, по свему судећи, биће удуплана јер идућег мјесеца почиње изградња чак два аутопута. Први на тапету је дуго најављивани аутопут Приједор - Бањалука у дужини од 42 километра и на тој дионици неимари ће стартовати 2. септембра. Само петнаестак дана касније кренуће се и у изградњу још једног великог инфраструктурног пројекта. У питању је дионица аутопута од Раче до Бијељине, гдје су припремни радови увелико у току. Осим тога, план је да се савремени аутопутеви граде и до Бијељине од Брчког, затим од Новог Града до Приједора, од Брчког до Вукосавља, од Бањалуке до Мркоњић Града и тако све док цијели сјевер Српске не буде избраздан мрежом аутопутева који становништву омогућавају удобније и безбједније путовање, као и брже стизање до крајњег одредишта.

Када је у питању домаћа привреда, стварање савремене комуникационе мреже директно ће се рефлектовати на бољи пословни амбијент имајући у виду да је изградња аутопутева међу најважнијим условима када је у питању привлачење инвеститора.

Добра ствар је што и власници земљишта и некретнина у крајевима кроз које пролазе или је планирано да прођу аутопутеви могу очекивати раст цијена непокретности и до неколико пута.    

БиХ, укључујући и РС, дуго је била слијепо цријево Старог континента, а захваљујући путном повезивању земље и савременим саобраћајницама ка Србији и Хрватској већ сада су нам значајно отворена врата Европе.

С друге стране, захваљујући наплати путарине Српска годишње оствари значајан приход. Предузеће “Аутопутеви РС”, које је задужено за наплату путарине, у првих шест мјесеци ове године по том основу инкасирало је 13,32 милиона КМ, а на наплатним кућицама у Јакуповцима у сезони одмора обарају се рекорди када је у питању број пролазака возила, јер захваљујући тој дионици аутопута многи држављани западних земаља бирају да преко наших крајева путују до приморја.

Захтјевни инфраструктурни пројекти у које се Српска упушта претварају је у велико градилиште, а повећањем мреже аутопутева бенефити које ћемо убирати из године у годину биће све видљивији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана