Кемо

Жељка Домазет

Колико и како је БиХ огрезла у криминалу сваке врсте, јасно показује и случај Кемала Чаушевића који је на челу Управе за индиректно опорезивање БиХ почео да столује прије десетак година.

На столицу првог човјека УИО засјео је без ичега. Када је ушао у бизнис звани државна столица није био власник ни стана, ни куће, ни ливаде, нити било какве друге некретнине. По доласку на ту функцију овај сада већ бивши директор почео је да купује станове, пословне просторе и њиве, да развија бизнис и краде државу.

И лаику је јасно да у том лоповском великом колачу у којем  је своје брке омастио Чаушевић има и оних који су приграбили своје парче, омогућавајући Чаушевићу да задовољи своју страст за некретнинама. Чаушевићеве некретнине тренутно су блокиране, а некретнине и друга богатства осталих риба које су се нашле у том мору криминала још су дебело скривене.

У Тужилаштву БиХ још крију када ће и да ли ће оптужница против Чаушевића бити подигнута, али је Суд објелоданио да му је имовина блокирана и да с њом не може ништа чинити.

Да ли ће овај скандал и лоповлук добити свој судски епилог, остаје да се види. Хоће ли можда само Кемо, како су га из милоште звале све ондашње политичке звјерке, у цијелој овој причи настрадати, биће занимљиво видјети. Јасно је само једно. Крупан лоповлук сигурно није могао да се деси без аминовања оних који су у свему томе учествовали и одлучивали и, наравно,  омастили своје бркове.

Не буде ли овај случај разоткрио све оно што се иза кулиса дешавало и Чаушевићу омогућавало да купује некретнине и задовољи страст некадашњег бескућника и беземљаша, Кемо ће остати само успутни примјер како се лоповлук и крађа сваке врсте у овој јадној, чемерној и на све начине опљачканој земљи исплати. Некадашњи директор Управе за индиректно опорезивање Кемал Чаушевић постаће само жртвено јагње које је отјерано на клање у оном тренутку када су сви скупа офирно постали сумњиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана