Кебина документа

Горан Маунага

Послије изненадне "документоване офанзиве" потпредсједника ФБиХ Мирсада Кебе, на потезу је Тужилаштво БиХ.

У тој ситуацији тек сад постаје важно то што Тужилаштво већ годинама посједује добар дио тих докумената, али на основу којих никад ништа није покренуло.

Кебин поступак је, с те стране, изузетно важан, првенствено због његовог ранга, функције коју обавља у власти ФБиХ и наравно, ради самих валидних докумената без обзира на то што су многи ти докази тужиоцима познати одраније.

Запањујуће је, када се све узме у обзир, то што од свих оних који се спомињу у 8.000 страница доказа, које је Кебо предао у вези са ратним злочинима почињеним над Србима у Возући, нико никад није процесуиран, чак ни међу муџахединима за чије је злочине у Хагу осуђен само Расим Делић.

Једино је истрага раније покренута, чини се највише ради форме, против команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина, док ратни начелник ЦСБ Зеница Шефик Џаферовић, тврде у Тужилаштву, никад није ни пријављен.

Ако Тужилаштво до сада и није реаговало, сада би, након Кебиног иступа, морало, јер је у потпуности јасно да доказа има.

Тешко је прогнозирати хоће ли, због актуелне геополитичке ситуације у свијету, ако већ не због истине, бар одред "Ел муџахедин" на основу тих доказа и коначно бити дефинисан као мач тероризма у Европи, прво сјеме зла на које никад није реаговано адекватно и чији чланови никад нису одговарали за ратне злочине почињене над припадницима српског народа.

Несумњиво је да Кебо неће одустати од те приче и да слиједе нова документа у вези са почињеним, а непроцесуираним злочинима припадника Армије РБиХ у цијелој БиХ.

Ако међу бошњачким политичким вођством постоје савјесни, морално чисти појединци, требало би да схвате да Кебини поступци и праведан рад Тужилаштва у тим предметима могу само допринијети оздрављењу нације којој, чињеница је, припада велик број оних који су на слободи иако су починили ратне злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана