Казне носи голуб писмоноша

Милијана Латиновић

Возачи у Српској махом плаћају и до три пута веће износе за саобраћајне прекршаје које су направили на подручју ФБиХ, јер им казне не стижу на кућну адресу.

Они које је “ухватио” радар на путевима у Федерацији да су направили прекршај сазнају мјесецима касније када треба да региструју возило или приликом преписа четвороточкаша на новог власника.

И умјесто да за казну која им је прописана и уредно достављена плате упола мањи износ, због немара службеника који обавјештења очигледно шаљу по голубу писмоноши, плаћају пуни износ казне, али и додатну таксу.

Угледајући се на Европу, БиХ је првом приликом пожурила да усклади законе и прописе у саобраћају, да пооштри санкције и онима који крше прописе на путевима одреже вртоглаве износе.

И није да није требало. Јесте, јер превише је бахатих возача на улицама који не презају ни од закона ни полиције. Јурцајући ионако оронулим друмовима не само да своју главу носе у торби, већ угрожавају и друге учеснике у саобраћају. Колико је таквих најбоље показује црна статистика на путевима у Српској, али и у Федерацији гдје су прије неколико дана због брзе вожње угашена три млада живота.

Међутим, идући укорак са Европом и свијетом, БиХ је заборавила да усклади и све остало, па службеници у многим институцијама и даље раде онако како су научили, кафа до подне, кафа од подне, а посао... нека, нек преноћи, биће времена.

Међу такве би се могли сврстати и они који су по закону дужни да прекршиоцима саобраћајних прописа прекршајне налоге достављају на вријеме. Иако они тврде да све по прописима чине, сваке године их демантује бар неколико огорчених возача којима казна није достављена у законском року. А на кућну адресу никада им није стигло ни обавјештење да имају казну да се обрате у пошту или било коме ко је задужен да им исту испоручи.

Није спорно да казне за пијане возаче или оне који олако притишћу папучицу гаса треба да буду високе, и да свако ко се оглуши о закон мора да плати, али да би платио казну мора и да је добије. А то код нас очигледно још није усклађено ни са европским, ни било којим другим стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана