Казне и притисци

Мирослав Филипповић
Казне и притисци

"Казни их. Казни!", "Само их казни!" , кличе ових дана већина бошњачких политичара удружена са познатом сарајевском деструктивном медијском машинеријом.

Ни свјесни нису да призивањем казне за РС и насиља у политици поткопавају суверенитет земље и њен уставно-правни поредак, руше легитимитет и дигнитет домаћих институција и отворено признају да желе и воле да живе у "међународном протекторату".

Ништа нису научили из не тако давне "крваве прошлости", јер како другачије покушати схватити њихову погубну политику задојену мржњом и сљепилом. Да ли је разумно и умно у овој земљи законом забрањено?

Није ли то политика мрака. Друштво средњег вијека. Неразумност и непросвијећеност. Није ли то прижељкивање неког новог облика инквизиције и лова на вјештице. "Казни их, уништи их!". "Идемо у Европу, бићемо добри, бићемо демократско друштво, поштоваћемо владавину права, само их казни!", кличе Сарајево.

Умјесто разговора, компромиса и договора, сарајевска политичка елита тражи завртање руку, уцјене и пријетње, безуспјешно плаче за силом споља, куми и моли за санкцијама. И тако већ годинама. Тако се Сарајево бори за европске вриједности и европски пут.

Надамо се да високи представник у БиХ Валентин Инцко неће подлећи овом притиску очајника, назадњака и рушилаца и да ће, прије доношења коначне одлуке у вези са Закључцима Народне скупштине РС, размотрити све могућности потраге за компромисом. Јер, незамисливо је да политички став буде кажњен.

Aналитичари упозоравају на то да би евентуалном употребом "бонских овлашћења" Инцко продубио политичку кризу у БиХ, успорио реформске процесе и заоштрио политичке односе, што би значило повратак у деведесете.

Међутим, једног дана ова земља сигурно ће се ријешити "међународне управе" и злоупотреба међународне моћи, овлашћења Канцеларије високог представника, али мржња која ових дана проговара и кличе остаће и даље да уништава нормалан живот, људе и здрав разум.

Све док Сарајево буде прижељкивало казну за Бању Луку и та га могућност буде истински радовала, земља ће ићи ка понору окована мржњом и лицемјерном међународном политиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана