Казнама до езбједности

Свјетлана Шурлан

Ригорозне казне прописане за непоштовање саобраћајних прописа, које су у примјени већ годину, дале су ефекат и број страдалих и повријеђених на путевима је смањен.

Лани је угашено 115 живота на путевима у Српској, што је свакако поражавајућа чињеница, али ако тај податак упоредимо са бројем страдалих у 2016. години, видљиво је да је дошло до значајног смањења. Поред тога, смањен је и број теже и лакше повријеђених у саобраћају.

Од када су и за чашицу више казне веће, смањен је број пијаних возача, а ригорозне казне смањиле су и број возача који неупотребљавају појас за везање, али и оних који не поштују ограничења брзине.

Надлежни су се похвалили да је стање безбједности саобраћаја најбоље од како се прати у МУП-у Српске.

Циљ свакако треба да им буде и даље унапређење безбједности пјешака и путника јер и даље имамо црне тачке на којима и даље гине велики број људи. Укупно су евидентиране 24, а према посљедњим доступним подацима обиљежене су само двије које се налазе на дионици од Карановца до Црне Ријеке.

Евидентирано је и 200 километара критичних дионица, а у шест најопаснијих мјеста за саобраћај у Српској спадају Клашнице, Шервалов кук, Тутњевац, Хрваћани, Пиљагићи и Љескове Воде.

Ово су најсмртоносније локације и највише живота у саобраћајним несрећама буде угашено на путу у овим мјестима.

За почетак надлежни би требало да на најсмртоноснија мјеста поставе бар упозорења за возаче како би исти знали на какву дионицу наилазе.

Неопходно је, поред постављања упозорења, унаприједити и инфраструктуру, поправити путеве, исправити нагибе и кривине, обезбиједити раскрснице и поставити заштитне ограде… и ко зна шта још како би се стало у крај црној статистици.

Иако се показало да "ударање по џепу" даје ефекат у вези са питањем побољшања безбједности у саобраћају, испливао је на површину и проблем повећавања износа ненаплаћених казни.

Све заједно показује да једну мјеру за побољшање стања у одређеној области свакако треба да прати низ других мјера у цјелокупном систему. Ако је другачије, онда ће напредак свакако бити ограничен и прописана правима неће дати пун ефекат.

++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана