Казани

Горан Маунага

Зашто уопште не изненађује одлука Тужилаштва БиХ да, излазећи из оквира својих надлежности и кршећи Закон о несталим лицима, одбаци захтјев Института за нестала лица за новом ексхумацијом на сарајевском локалитету Казани?

Не чуди, јер нас је низ досадашњих сличних одлука тог тужилаштва, кад је ријеч о злочинима почињеним над српским народом, навикло на то да су опструкције те институције постале константа.   

Јер шта очекивати од тужилаштва које уради све с циљем прикривања ратног злочина у вези са започетим ексхумацијама на сарајевској депонији у Бућа потоку?

Шта очекивати од тужилаштва које потпуно отворено штити посланика СДА Шемсудина Мехмедовића, чак и кад против њега постоје необориви докази о почињеним ратним злочинима над припадницима српског народа у ратном Тешњу?

Зар може бити регуларан онај главни тужилац који предмет проналаска највећег складишта скривеног наоружања, у коме је најбитнији актер такође Мехмедовић, пребацује на локални ниво ради потпуног разводњавања?

Шта рећи о том тужилаштву које, истовремено, предмет ратних злочина почињених над Србима у Зеници још увијек држи у ладици? 

И, на крају крајева, шта рећи о правосуђу које је у децембру 2011. године, и поред необоривих доказа и свједока, ослободило свих оптужби Самира Бејтића, јединог осумњиченог за ратне злочине над Србима на Казанима. Јединог, јер они који су раније осуђени на мале затворске казне због Казана, осуђени су због убиства, а не због ратног злочина.

За сарајевско правосуђе није било довољно ни то што је свједок Јасмин Шљиво у писаној изјави навео да је Бејтић убио рођаке Недељка и Миодрага Лакића и бацио их у Казане, а да је Недељкову сестру Недељку силовао са још 20 до 30 зликоваца. Занемарено је, поред осталог, и свједочење у коме Шљиво каже да је Бејтић убио Јована Савића и Драгана Сокола, те да је на Казанима заклао и Слободана Вујовића, који је био уредник у сарајевском "Дискотону".

Тужилаштво БиХ потпуно је на том фону. Али, без обзира на то, треба и даље чинити све што је у оквиру закона да би се почињени злочини расвијетлили, мада ће то бити изузетно тешко без дубоке и квалитетне реформе правосуђа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана