Катанац на Робне резерве

Маријана Миљић Бјеловук

Робне резерве РС "очерупане" су до голе коже. Ништа од тог предузећа није остало, осим милионских дуговања од којих највећи износ сигурно неће никада бити намирен.

Да је ситуација таква, потврђено је и у предстечајном поступку, чији су резултати представљени у Окружном привредном суду у Бањалуци, који ће већ сигурно идућих дана донијети одлуку о покретању стечаја над предузећем, јер другог избора ни могућности нема. Стечај је његов једини правац.

Нико неће рећи да је кривац за пропаст још једног јавног предузећа. Нико неће признати, али криваца има "на тону". Њих је читав низ. Шта су радили надзорни, управни, акционарски и ко зна који све још одбори и директори док је предузеће тонуло из године у годину? Како је могуће да нико од њих, као ни Министарство трговине  и туризма РС под чијим окриљем послују Робне резерве није толике године нешто урадио да заустави његову дубиозу. Јер из стања у Робним резервама јасно је да нико очигледно није мрднуо ни малим прстом.

Поставља се онда и питање шта ће нам онда сви ти силни одбори, директори и надлежне институције ако не раде свој посао и не спречавају уништавање предузећа?

О одговорности се само причало и расправљало. Лоптица одговорности само је пребацивана са једних на друге. На томе ће се, ако се сада нешто не предузме, завршити и ова прича као и многе досадашње.

Народна скупштина РС је недавно усвојеним закључцима задужила Владу РС да путем надлежних министарстава истражи све евентуалне незаконите радње у овом предузећу како би били одговорни за то могли одговарати. Донијела је и закључак да извјештај о тој истрази мора да буде достављен надлежном тужилаштву.

Доношење и усвајање којекаквих закључака које нико не спроводи никоме никада није било од помоћи. Чисто сумњамо да ће бити и у овом случају.

Зато је надлежнима је да одлуче да ли ће дозволити јавашлук у јавним предузећима или ударање здравих темеља за њихово оживљавање. На њима је. Нека нас овога пута пријатно изненаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана