Кашњење плата

Марина Чигоја

"Ти би, Пантићу, и да радиш и да примаш плату." Легендарна Шојићева реченица код нас је одавно заживјела у пракси, па многи радници не само што примају мизерне плате него их мјесецима уопште и не добијају.

Подаци Савеза синдиката РС кажу да је у Српској у прошлој години чак 27 одсто радника примало плату са закашњењем. И то је још и добар податак јер, тврде у Синдикату, тамо гдје нема синдикалног организовања ситуација је много гора.

Плата се чека и много дуже, а не поштују се ни бројна друга радничка права.

Неисплаћивање плата и неуплаћивање доприноса код нас постаје све чешћа појава, а не изузетак. Оно што је у нормалним и развијеним земљама незамисливо, код нас се свакодневно дешава. Најбољи примјер за то у посљедње вријеме свакако су радници бањалучког "Космоса". Иако нису примили 17 плата, од њих се очекивало да не штрајкују, да раде и ћуте и да чекају када ће пара бити. Ако их буде.

Међутим, иако су штрајковали скоро пет мјесеци, проблеми у овом предузећу још нису ријешени. Ништа бољи резултати нису ни у другим предузећима у којима су се радници одлучивали за овакав вид борбе како би добили оно што су зарадили. Углавном се то завршавало на неким рјешењима која су била кратког даха.

Пошто штрајкови не дају резултат, поставља се питање шта држава може да уради да заштити права радника. Иако може и иако би морала, неке конкретне потезе нисмо видјели.

Иако је у Српској донесен закон који предвиђа затворску казну за послодавце који не исплаћују плате радницима, и од тога мала вајда. Није ми познато да је до сада неки послодавац одговарао за то.

Шта је радницима остало? Још ће на крају заиста и почети да мисле да су срећни ако имају посао, па макар плату и не добијали. Јер, ипак је најчешћи аргумент код многих послодаваца за свако питање радника "шта се буниш, знаш ли колико њих има на бироу који би радо радили"?

Наравно, не смијемо све послодавце ставити у исти кош, јер нема сумње да има и оних који поштују сва права радника. Питање је само каква се порука шаље и њима, јер док они измирују све своје обавезе, други се богате на грбачи радника и државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана