Кардиналне грешке

Жељка Домазет

Да представници Републике Српске у институцијама БиХ морају имати свакодневну комуникацију са институцијама Српске показују и измјене Кривичног закона за које су руке дигли министри из СДС-а у Савјету министара.

Неопрез, незнање, сујета или нешто десето довели су до тога да би оваквим дизањем руку могла да буде доведена у питање цијела Српска, да би дјеца у школама морала да уче оно што диригује Сарајево, да би комплетна Српска могла да се прогласи геноцидном творевином... Посљедице неопрезног дизања руку у овом тренутку можда нико и не може сагледати, али да је штета направљена сасвим је очигледно.

Без обзира на то да ли ће записник са спорне сједнице бити усвојен или не, да ли ће министар правде БиХ уважити накнадну памет српских министара или неће, очигледно је да неслога званичника РС у Сарајеву и институција Српске у цјелини може цијелу Српску повући у суноврат.

Штета која је могла да настане за Српску отклањана је и раније интервенцијама на различите покушаје усвајања законских рјешења, доношења правилника или формирања којекаквих комисија, али ако се има у виду чињеница да они који РС заступају у институцијама на нивоу БиХ и за то уредно примају плату морају бити под будним оком и јавности и институција Српске, поставља се питање зашто их плаћамо и шта то они раде.

Када је ријеч о измјенама Кривичног закона и обећањима која су дали посланици странака Савеза за промјене, његова судбина ће бити врло брзо окончана ако стигне до парламентарне процедуре, јер ће у Парламенту БиХ тај законски приједлог пасти. Но, упозорење за све будуће потезе морало би остати.

Стара је пословица да је "скупљање перја након што се избаци из јастука узалудан посао", па би стога понекад они који нас представљају у институцијама БиХ морали да је имају у виду. Ако ће представници РС парламентарне клупе и столице у Савјету министара користити само да би облатили власт у Српској и одатле водити континуирану предизборну кампању, онда је то дупла грешка. Надајмо се да је и посљедња. До тада се за све што се дешава у Сарајеву морају отворити четвере очи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана