Карађорђево

Горан Маунага
Карађорђево

У Карађорђево су јуче биле упрте очи цијелог Балкана. Предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић те предсједници Србије и Турске Борис Тадић и Aбдулах Гул тражили су заједничко рјешење за три различите земље, са врло сличним проблемима.

Иако је било најава да ће шефови држава бити стављени пред "незгодна питања", отвореност за дијалог, показао је у Карађорђеву своју најсвјетлију страну.

Карађорђево је показало спремност на разговоре и даље јачање сарадње с циљем заједничког напретка ка Европи, што је свакако корак напријед. Показало је да прошлост и садашњост не морају да буду у свађи.

Порука коју су лидери БиХ, Србије и Турске послали из Карађорђева јасна је: Будућност Балкана је у разбијању предрасуда, процесу помирења и немијешању у унутрашње ствари других држава.

Управо је посљедња порука до сада стварала и највише проблема становништву ових земаља.

Турска је у неколико наврата показала да јој је у интересу јачи утицај у БиХ, који јој је својевремено обезбјеђивао бивши предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић.

Очигледно је да се Турска и данас позива на Истанбулску декларацију коју је Силајџић лани самоиницијативно потписао са турским предсједником Aбдулахом Гулом и коју српска страна никада није прихватила.

БиХ, нажалост, има вишеструко негативно искуство са страним утицајима на својој територији, почевши од ОХР-а па до свих свјетских држава које су се трудиле да одрже тензије и кризу у и онако компликованој држави.

Србија, која се годинама бори са утицајима са стране, има и те како добар мотив да се са том праксом не бори, бар са најближим комшијама.

Без обзира на то што је Карађорђево, према некима, виђено као борба са "злим духовима прошлости", а другима прилика да се истраје на поштовању докумената склопљених једнострано прошле године у Цариграду, састанак шефова три земље завршен је без великих потреса.

Показало се још једанпут, да се дијалог на крају увијек исплати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана