Кампања

Жељка Добрић
Кампања

Да за успјех на изборима није пресудно колико је ко новца уложио у предизборну кампању, него оно што је понудио бирачима, до сада урадио, или обећао па слагао, доказали су и протекли општи избори у БиХ.

Странка за БиХ Хариса Силајџића потрошила је око милион марака да би доживјела изненађујући дебакл, а њен предсједник био скоро избачен са политичке сцене. Узалуд му подршка медија, силни ратно-хушкачки иступи пред Уједињеним нацијама, којима је настојао да мобилише и придобије бошњачки бирачки корпус и четворогодишња борба за унитарну БиХ. Народ је на крају одлучио према личним осјећањима и жељама и показао да, ако није задовољан досадашњом политиком, бира другу. Доказ томе је Странка за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића који је остварио значајан успјех. Стручњаци тврде да је томе допринијело то што је "ново лице" на политичкој сцени, што је народ пожелио нешто другачије, али је свакако, имао значајан простор за предизборно представљање у својим властитим новинама.

У случају ПДП-а и Младена Иванића, кандидата за српског члана Предсједништва БиХ, успјех није получио ни ангажман британских маркетиншких експерата и плаћених 200.000 фунти за њихове услуге. Да није било огромног броја бошњачких гласова, Иванић би на изборима доживио Силајџићеву судбину, јер ко би гласао за политичара који је доказано радио против интереса Републике Српске.

Политичка јавност у Српској је одахнула, јер Иванић није постао члан Предсједништва БиХ, јер би Српска морала да враћа његове дугове, а он би из четворогодишњег мандата изашао богатији. Губитак образа и политичко достојанство се не важе.

Да није било смијешно, било би жалосно како су опозиционе странке оптужиле медије за свој дебакл на изборима, јер кобајаги нису били довољно медијски промовисани. Доказ да им нису били криви медији него репови које за собом вуку из прошлих времена, али и лоши програми и кадрови, је ХДЗ БиХ. Ова странка је у ФБиХ на медије потрошила скромну своту новца, а постигла резултате који одражавају подршку већине хрватског народа.

СДA је такође тврдила да је у медијској изолацији па се, такође, изборила за добар изборни резултат. Према томе, није пресудан новац који се уложи него квалитет који се понуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана