Камен и хљеб

Жељка Домазет

Да бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић нема намјеру да гради добросусједске односе са Србијом, дефинитивно је потврдило његово реаговање на најаву премијера Србије Александра Вучића.

Вучић је рекао да ће и он лично и скоро цијели његов кабинет доћи у Бањалуку да заједно са званичницима и народом Српске прославе Дан Републике, а на то је Изетбеговић поручио да Вучић подршком Српској и њеном предсједнику Милораду Додику промовише политику конфликта.

О томе ко у овој причи промовише политику конфликта, а ко мир, помирење и разумијевање свакако више говоре дјела него ријечи. Примјера је било мноштво само током ове године.

Пођимо редом.

Примјер први: Не тако давно Изетбеговић је поручио предсједнику Србије Томиславу Николићу да није добродошао у БиХ да разговара о сарадњи и разумијевању.

Примјер други: На обиљежавању годишњице страдања Бошњака у Сребреници у јулу Вучић је дошао да се поклони жртвама, а Изетбеговић, који га је позвао да дође, оставио га је међу разулареном масом.

Примјер трећи: Недуго након каменовања Вучића, први човјек Владе Србије је комплетно трочлано Предсједништво позвао у престоницу Србије, у Београд и на дјелу свима, па и самом Изетбеговићу показао како се дочекују гости и ко је тај ко призива конфликт, а ко хоће мир и разумијевање.

Примјер четврти: Неколико мјесеци након покушаја убиства Вучића у Сребреници, он се наново враћа у ову малу касабу и његова земља улаже велика средства у конкретне пројекте.

Овим потезима Вучић јасно и на дјелу показује да му никакви конфликти нису на памети и да је разумијевање и толеранција једини пут који цијели регион може покренути напријед.

Изетбеговић му се одужио тако што га је одмах након тога у једној ТВ емисији испрозивао зато што неће да призна геноцид. А онда му је на крају, поред свега што се само у овој години издешавало, засметала одлука Вучића да са својим сународницима са ове стране Дрине обиљежи најзначајнији дан у Српској, па поручује да је Вучић за конфликт. Нејасно је само какву је подлогу за овакав суд нашао Изетбеговић и откад су то обиљежавања празника и славе постале епитети за конфликт.

Код Изетбеговића, очигледно је то одавно, када је ријеч о Србији, Српској и њиховим званичницима, сваки потез који није по његовој вољи је конфликтан.

Онај ко зна сабрати два и два и ко још има у глави здраву логику, јасно ће видјети ко промовише сарадњу, а ко конфликт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана