Калкулације

Вељко Зељковић

Како ствари стоје, вакцинација је тренутно једини начин да изађемо из психолошког, физичког, али и здравственог пакла вируса корона и повратка колико-толиком нормаланом животу. Направити “имунитет крда” и вратити се у неко предкоронарно доба. Међутим, одређене земље, и даље муку муче како да за своје становништво обезбиједе ове вакцине. Што због краха и проблема у вези са европским системом “Ковакс”, то због закулисних игара, у којима једноставно вриједи правило - “ко да више њему и вакцина”. Солидарности ни на видику. Али “сиромашни” и они из неког трећег или четвртог ешалона су већ навикли на такав однос богатих земаља.

С друге стране, државе, попут Србије, које су успјеле да се снађу у тим мешетарском играма, сада имају другачији проблем. Успјели су да набаве кинеске, руске, британске, америчке и ко зна чије већ вакцине. Постали су након Израела свјетски лидер у броју вакцинисаних.

А онда се десило и оно што се донекле могло и очекивати, с обзиром на менталитет балканских народа. Грађани су почели да калкулишу. Заборавило се да вирус корона, а посебно ови мутирани сојеви не знају за калкулације тог типа.

Слична ситуација и у Српској. Власт је успјела преко везе да обезбиједи један број вакцина, али је вакцинација и даље на ниском нивоу.

Једноставно међу добрим дијелом становништва влада став - “ма чекаћемо да стигнемо на ред за руску или кинеску вакцину”. Постали смо преко ноћи доктори, имунолози и вјешти теоретичари завјера.

Играмо се руског рулета, заборављајући како ову врсту калкулација нико од нас себи не може приуштити, ако ништа друго онда због својих највољенијих и најближих, а који и сами морају схватити да је једини начин да остану поштеђени од овог вируса јесте да оду на вакцинацију и не слушају савјете комшије, који ето има сазнања како су руске и кинеске вакцине најбоље, јер западне у себи садрже “ово или оно”.

Бунимо се против затварања, епидемиолошких мјера, ношења маски и дистанце. “Па гдје ћемо кафу пити”, најчешће се може чути. И онда се са те исте кафе вратимо кући и неком од укућана пренесемо корону. Онда кукамо на здравствени систем и докторе, јер у болницима нема мјеста. Једини начин да се прекине овај круг јесте вакцина, хтјели ми то прихватити или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана