Калесија и мито

Маријана Миљић
Калесија и мито

Представници институција БиХ у посљедње вријеме хвале се на сва уста како у овој земљи нема корупције и да је она скоро па у потпуности искоријењена.

И док они причају о својим непостојећим достигнућима, недужни српски повратници у општини Калесија морају да дају и до 2.000 марака општинском референту Муји Тосунбеговићу да би добили помоћ која им, и без његове помоћи, ионако припада.

Тосунбеговић, који је и сам признао да је од српских повратника узимао новац за превоз јуница иако су сви трошкови транспорта били плаћени, само је дошао као "со на рану" Србима у овој општини. У Калесији се изгледа помоћ дијели као на некој другој планети.

Мујо се нимало не устручава да тражи толики новац да би српски повратници уопште били на листи за добијање пакета грађевинског материјала.

Овим су побијени сви резултати истраживања о искоријењеној корупцији.

Ово је само један мали дио корупцијског круга у којем се налази велики број државних службеника.

Њихов идентитет, најчешће због страха оних који су на својој кожи осјетили цијену мита, остаје неоткривен.

Злоупотребе радног мјеста и позиције свакодневица су са којом се свако од нас бар једном суочио.

Тосунбеговић је и те како злоупотријебио мјесто на којем је, па је "силу" хтио да испољи на српским повратницима, јер му није изгледа била довољна општинска плата, па је Мујо морао мало и са стране да заради и то ни на коме другом.

Иако то многи поричу, очигледно је да у БиХ има корупције и да се она ломи обично на леђима оних најслабијих, којима је помоћ и потребна.

Тужилаштво Тузланског кантона, које је и примило пријаве против Тосунбеговића, треба да испита овај случај на најбољи могући начин и да допринесе правим резултатима искорјењивању корупције у БиХ.

Надамо се да овај случај неће остати само један у мору оних који се истражују и који годинама скупљају прашину у фиокама надлежних институција, јер је крајње вријеме да се неко у овој држави позабави проблемима обичних људи и да спријечи богаћења чиновника и свих оних који посежу за корупцијом и богаћењем на муци других. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана