Какву храну једемо?

Јелена Бјелица

На домаћем тржишту доминирају увозни производи од меса, млијека, разне сорте воћа и поврћа и поред великог потенцијала за домаћу производњу.

Увозимо стране производе сумњивог квалитета и истовремено пуштамо да пропада домаћа производња. Како домаћински!

Квалитет намирница које се увозе нико не контролише, вјерује се декларацијама које ставе произвођачи.

Када су одлучили да контролишу квалитет млијека, испоставило се да поједине серије садрже канцерогену материју афлатоксин. Због чега млијеко није раније контролисано на афлатоксин? Прошле године су увезене десетине милиона литара млијека и млијечних производа, а наруџбе су стизале чак из Aфрике?!

Због чега је Српској потребно да увози млијеко из Aфрике?

Какав је квалитет и осталих производа који се увозе из далеких земаља? Прошле године су у Српску увезене огромне количине меса недоказаног квалитета, док су наши сточари принуђени да распродају стоку, јер немају чиме да је хране.

Док једемо месо из Мађарске, воће и поврће из Турске, млијеко и павлаку из Сијера Леонеа, пропада домаћи квалитет, јер пољопривреднике нико не жели да заштити.

Увезу се и велике количине поврћа и воћа иако је домаће, што је и доказано, много квалитетније. Због чега?

Објашњење које стиже, углавном из увозних лобија, јесте да домаћи производи нису конкурентни на тржишту.

Имамо огроман пољопривредни потенцијал, који може да буде један од највећих покретача привреде, али недостаје воља која би домаћу производњу погурала напријед.

Све док тржиштем буду мешетарили ловци на профит и домаће производе гурали "с оне стране" рафова, спољнотрговински биланс биће такав какав јесте, црн да црњи не може да буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана