Како су пропали Чавић и Иванић

Неђо Ђевић
Како су пропали Чавић и Иванић

Република Српска постала је равноправан партнер ЕУ, а предсједник Српске Милорад Додик потврдио улогу водећег лидера на овим просторима, послије састанка са високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон. Иако је то јасно свим аналитичарима, и онима за и онима против, једино тешко истину је признати дијелу неконструктивне опозиције у РС, предвођеној Младеном Иванићем и Драганом Чавићем, као и сарајевској политичкој сцени са лидером СДП-а БиХ Златком Лагумџијом на челу.

Навикли на Лагумџијину "грађанску" реторику и мржњу према свему што долази из РС, па чак и на комплекс и тешку сујету на помен имена Милорад Додик, али мање упућени вјероватно су збуњени шта се дешава у главама лидера ПДП-а Младена Иванића и Демократске партије Драгана Чавића који су похрлили са тврдњама о наводном поразу РС, па чак и формирању неког фантомског врховног суда БиХ, којег нико сем њих и не помиње.

И Иванић и Чавић, као и Лагумџија, почели су да призивају санкције за РС од оног тренутка када је Додик рекао да ће на дневном реду Народне скупштине РС бити ријечи о референдуму у РС о раду правосудних институција на нивоу БиХ. Послије тога Чавићеви и Иванићеви посланици нису ни гласали за референдум, јер им се ваљда свиђа рад правосуђа БиХ? Инцку и Лагумџији јасно су дали до знања да су савршени партнери и савезници у санкционисању Додика и институција РС.

Није непознато да код лидера ПДП-а врло често бораве представници неких амбасада и ситни чиновници ОХР-а од којих је очекивао да га, послије смјене Додика, врате на политичку сцену РС као могућег лидера. Његови најближи сарадници у ПДП-у тврде да не знају ко им је предсједник партије - Иванић или странци.

Памти ли ико да је Иванић као министар иностраних послова негдје у иностранству причао о трагедији војника ЈНA у Добровољачкој улици, Тузланској колони, као и злочинима над Србима широм БиХ? Памте ли да је говорио у Уједињеним нацијама, рецимо, о непроцесуирању тих злочина?

Сјећа ли се неко Чавићевих аргумената о двоструким аршинима правосуђа БиХ? Није ли једини злочин који је Чавић признао онај над Бошњацима у Сребреници? То му је вјероватно дало аргументе да данас говори да је "Додик потписао капитулацију РС и девалвирао Народну скупштину".

Нешто мудрији Лагумџија послије несанкционисања институција РС и доласка високих званичника ЕУ у Бањалуку, повукао се корак назад и "изразио задовољство што су PIC и челници ЕУ дали подршку Инцку". Није важно што никоме није јасно о чему Лагумџија говори. Јер свако нормалан зна да је Инцко добио шамар, јер су му лично званичници ЕУ показали да је договор могућ ако га желиш и да нема ништа од санкција на које га је наговорио, између осталих, и Лагумџија.

РС је добила што је и тражила. Реформу правосуђа у којој ће учествовати као равноправан саговорник и партнер.

И то је суштина. Као што је суштина да су губитници петка 13. Лагумџија, Чавић и Иванић. Не постоје аргументи којима могу да се из те политичке габуле изваде. Јер, у политици мораш имати став и заступати интересе онога ко те изабрао. Некада је то хазардерска игра, некада блеф, а некада визија. Они су још једном показали да немају ништа од тога, јер играју по конопцу који вуку други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана