Како сијеш тако жањеш

Драгана Орловић

Вријеме им често није ишло наруку. Неријетко су се борили са кишом, сушом и вјетром. Али нису само временске неприлике биле те које су задавале муке пољопривредницима у Републици Српској. Како лани, тако и претходних година.

Ипак, успјели су да се изборе и са временом, и да буду јачи од свих недаћа, о чему најбоље говори информација о раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у 2013.

У овој информацији, која се ради сваке године, али која је лани "дала" могло би се рећи фасцинантан податак, наводи се да је остварена укупна пољопривредна производња у вриједности од око 1,1 милијарду марака, што је више у односу на петогодишњи просјек од 850 милиона КМ.

Повећана је производња појединих житарица, воћа, млијека, а да је било бољих услова и више подстицаја, како често знају да кажу пољопривредници, могло је бити и још боље.

Увијек може боље.

Управо том паролом, ма колико она била истрошена, треба да се воде пољопривредници, а још више надлежни. Нова година је стигла, а пред свима је озбиљан посао.

Хектари и хектари ораница чекају да буду засијани… Поново. Чекају да се у њих уложи зној и труд.

Вријеме је нешто на шта се не може утицати. Или боље рећи, у данашње вријеме, вријеме је једино на шта човјек заиста не може да утиче, и пред којим сва савремена технологија и достигнућа падају као покошена.

Али, треба вјеровати да ће нам вријеме ове године ићи наруку, а утицати на оно, гдје и те како има простора, потребе и могућности. Од подстицаја и разних других улагања, до управо те савремене технологије, коју заслужују и наши ратари.

Врата ресорног Министарства треба, односно морају, увијек бити отворена за све приједлоге и сугестије домаћих пољопривредника. Како би их саслушали и како би им помогли. Како могу и колико могу.

Пољопривреда, или адекватнији израз - производња хране, један је од кључних, ако не и најважнијих путева ка развоју сваке земље и њене економије. То је једина грана, у којој на њене резултате не утиче нека велика политика, већ само једна једноставна, али са друге стране ипак, доста сложена опција - "како сијеш тако и жањеш".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана