Како се троше наше паре

Жељка Домазет
Како се троше наше паре

Да буџетски корисници троше средства пореских обвезника по принципу заграби колико можеш, показали су и ревизорски извјештаји за прошлу годину.

Чињеница, коју су утврдили ревизори, да су у години штедње и рецесије расходи повећани чак за 14 одсто у односу на претходну годину, а да су плате увећане за 20 одсто, јасно доказује да је обичним смртницима рецесија и штедња наложила додатно стезање ионако стегнутог каиша, а да је онима који живе на леђима тих истих смртника дозвољено да се распојасају колико им је воља.

Ревизори који су се устезали да било којој од институција дају негативно мишљење уочили су да су Министарство одбране и Министарство иностраних послова институције које су у расипништву предњачиле и да се такве оцјене из године у годину понављају, а оне не чине ништа да би увеле реда и коначно почеле да вагају сваку утрошену марку.

Да је рад у заједничким институцијама лагодан и енормно плаћен посао, јасно доказују и чињенице да су многи званичници баш у тим институцијама запослили све чланове својих породица, па по систему краљевства рад у појединим институцијама се преноси са кољена на кољено.

Aко се у свему овоме узме у обзир чињеница да се само петнаестак одсто средстава од готово милијарду марака троши на законит и транспарентан начин, онда је сасвим сигурно да БиХ озбиљно треба да се позабави питањем ко то управља овом земљом и њеним средствима и да ли је онима који су се устоличили у државне фотеље и засјели на буџетске јасле тамо мјесто.

Чињеница је да полиција и судови прогањају неког крадљивца који је можда у неком маркету зграбио храну да би прехранио породицу, а да испред полиције и тужилаштва безбрижно језде они који обрћу и троше милионе на незаконит начин.

Aко Тужилаштво БиХ ни овог пута не узме озбиљно у разматрање чињеницу да је око 60 одсто буџета институција на нивоу државе потрошено мимо слова закона, онда је сасвим јасно да ће БиХ и даље задуго остати земља у којој се криминал и безакоње не кажњавају и да су управо те категорије постале њени синоними.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана