Како до стана

Драгана Орловић

Куповина стана, куће или плаца у Републици Српској за многе који немају свој кров над главом је само тешко остварив сан. Разлога је много, а један од кључних свакако је новац. Новац који многи подстанари, било да су млади брачни парови, самци, студенти или пензионери - немају.

Проблем је још већи ако се има у виду да млади немају свијетлу перспективу како да зараде тај новац, јер годинама обијају шалтере служби за запошљавање, а они који су запослени, или не примају редовно плату или им је зарада недовољна да покрију рате стамбеног кредита.

Са просјечним примањима у данашње вријеме многи су срећни ако успјешно плате све рачуне и споје од првог до првог, а да нису ушли у минус или се нису задужили.

Да је тако најбољи свједоци су они који се баве продајом некретнина, а који се већ дужи период на овом тржишту не могу похвалити добрим пазаром. Криза на тржишту некретнина давно је закуцала на врата, па од помоћи није било ни то што су цијене станова у посљедњих неколико година значајно пале.

И док тако многобројни станови, како у новој, тако у старој градњи широм Српске зјапе празни, хиљаде људи приморано је да живе као подстанари и да мјесечно издвајају по неколико стотина марака за кирију. Немају избора.

Ипак, рјешење постоји. Мора да постоји. Једно од њих су свакако субвенције. Неопходно је више субвенција на стамбене кредите, посебно за младе и младе брачне парове. Само тако ће имати бар неку шансу и наду да ће кад-тад стећи сопствени кров над главом. Није битно од колико квадрата и на којој локацији, битно је да је њихов.

Посао и стан су нераскидиво повезани, али, нажалост, у данашње вријеме - често немогући спој. А куповина стана и даље је немогућа мисија, и то за многе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана