Кад вечере постану ифтари

Жељка Домазет
Кад вечере постану ифтари

У вријеме рамазанског поста и почетком изборне кампање у БиХ (питање је да ли случајно), БиХ је посјетио предсједник Турске Aбдулах Гул.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић је мимо договора и сагласности осталих чланова Предсједништва, а у првом реду српског члана Небојше Радмановића, на своју руку почео да мијења протокол, па је чак и свечану вечеру која се уобичајено организује високим званичницима када долазе у БиХ за Гула претворио у "свечани ифтар".

На тај начин је Силајџић узвратну посјету турског предсједника обојио по својој мјери и свечану вечеру, на којој су званичници БиХ могли у опуштенијој атмосфери да размијене мишљења о многим питањима односа БиХ и Турске, претворио у вјерску манифестацију. Очито је да је Силајџић и оваквим потезом показао какву БиХ жели и за какву се демократију залаже, јер је било јасно да му Радмановић и нико од оних којима "ифтарење" није уз скуте неће доћи на сијело.

Стога и не чуди да се ни приликом Гулове посјете највишој законодавној институцији, Парламенту БиХ, у клупама велике сале нису нашли ни српски ни хрватски посланици и делегати, те су једва дочекавши такву ситуацију позиције предсједавајућих заузела три Бошњака - Сулејман Тихић, Бериз Белкић и Шефик Џаферовић. Унитарно од темеља до крова, баш онако како то Силајџић и њему слични виде и сањају.

Представници РС сматрају и да је Гулова посјета својеврсна реализација акционог плана и активности које је Турска већ одавно разрадила да би заједно са бошњачким политичарима од БиХ направила унитарну државу. Многи сматрају да је посјета турског предсједника територији којом је својевремено владала турска империја у вријеме рамазана само један од потеза на путу оживљавања отоманског царства, за које бошњачки званичници сада већ отворено говоре да је златно доба за БиХ.

Све то већ су давно прозрели српски и хрватски званичници, тако да је турски предсједник током дводневног боравка по некадашњем тамном вилајету остао ускраћен за поздраве српских и хрватских званичника и аплаузе ономе што је између ифтара говорио.

Закулисне намјере и ифтарска прича већ одавно су препознати у БиХ, без обзира на то колико је умотавали и сакривали. Идентификација је, без обзира на силне зарове, никабе и фереџе, већ одавно извршена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана